Orosz–ukrán háború: ennyi katonát veszthetett Moszkva

A brit miniszter részletezte Oroszország háborúban elszenvedett veszteségeit.

2023. 11. 15. 7:37
null
Borítókép: Ukrán tüzérségi rendszer (Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Egyesült Királyság becslései szerint az orosz katonai személyzet vesztesége Ukrajnában meghaladta a háromszázezer főt. A The Independent brit lap arról ír, hogy James Heappey, a szigetország fegyveres erőkért felelős államminisztere fedte fel, hogy mennyi katonát veszthetett Moszkva tavaly február óta. 

Becsléseink szerint hozzávetőleg 302 ezer orosz katona vesztette életét vagy sebesült meg, és több tízezren dezertáltak már a konfliktus kezdete óta

– mondta.

A brit politikus az orosz veszteségeket részletezve kiemelte: Oroszország katonai járművek, haditengerészeti hajók és felszerelések ezreit veszítette el a harcok következtében. London becslései szerint a háború kitörése óta több mint 7117 orosz páncélozott jármű, köztük közel 2475 fő harckocsi, 93 merev szárnyú repülőgép, 132 helikopter, 320 pilóta nélküli légijármű, 16 haditengerészeti hajó és több mint 1300 tüzérségi rendszer semmisült meg.

Arra a kérdésre, hogy az orosz katonai magáncégek milyen áldozatokat szenvedtek a háborúban, Heappey azt mondta, hogy ezeknek az áldozatoknak a tényleges számát nem lehet tudni,nem világos, hogy az ott szolgálatot teljesítők közül mennyien estek el.

A brit újság cikke szerint a Wagner-csoport Oroszország egyik legjelentősebb katonai magáncége, amely a legvéresebb ukrajnai csatákban vett részt. A csoport ugyanakkor jelentős veszteségeket szenvedett a harcokban, s miután Jevgenyij Prigozsin, az idén elhunyt főnökük félbeszakította a lázadását, sok Wagner-harcos elhagyta az országot, és egy megállapodás értelmében Belaruszba települt át. Kijev azonban később közölte, hogy közülük több százan visszatértek Kelet-Ukrajnába.

Egyébként pontos számokat nem tudni a harctéri veszteségekről, Moszkva és Kijev is államtitokként kezelte azokat.

 

Borítókép: Ukrán tüzérségi rendszer (Forrás: Telegram/Volodimir Zelenszkij)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.