Velük léphet koalícióra Geert Wilders

A jelenleg kormányzó Szabaddemokrata Néppárttal és a jobbközép Új Társadalmi Szerződéssel foghat össze a holland választásokon nagy győzelmet arató Geert Wilders Szabadságpártja.

2023. 11. 24. 10:59
null
Geert Wilders one day after the House of Representatives electio Fotó: SEM VAN DER WAL
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Geert Wilders vezette Szabadságpárt (PVV) választási győzelme után még a héten megkezdődhetnek a koalíciós tárgyalások Hollandiában. Wilders pártja 37 mandátumot szerzett, így 

még legalább 39 képviselő támogatására van szüksége a 150 tagú képviselőházban a többséghez.

A folyamat első lépéseként pénteken Vera Bergkamp házelnökkel találkoznak a pártok képviselői, hogy kinevezze azt a tisztségviselőt, akinek a lehetséges koalíciós felállások azonosítása lesz a feladata.

Legkésőbb jövő szerdáig a parlament kinevezi az úgynevezett „informateurt”, aki a legvalószínűbb koalíciós partnerekkel tárgyal majd. Ezek a tárgyalások elhúzódhatnak, legutóbb, Mark Rutte harmadik kormányának megalakulásakor például nem kevesebb mint 299 napba telt, mire dűlőre jutottak a pártok.

A PVV egyik lehetséges partnere a jelenlegi kormánypárt, jobboldali-liberális Szabaddemokrata Néppárt (VVD) lehet. A VVD vezetője, a török–kurd származású DilanYesilgoz a kampány során nem zárta ki az együttműködést, a PVV győzelme után azonban nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdésekre. A VVD 24 mandátuma komoly előrelépést jelentene Wilders számára.

Pieter Omtzigt jobbközép Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártja a maga húsz mandátumával szintén rajta van a lehetséges partnerek listáján. Bár a kampány során Omtzigt kizárta az együttműködést a PVV-vel, Wildersék győzelme után azonban már megengedőbben nyilatkozott.

Ha a három pártnak sikerülne összefognia, az 81 mandátumot jelentene.

Ha a tárgyalások nem járnak sikerrel, akkor viszont Frans Timmermans korábbi uniós biztos baloldali-zöld összefogása próbálkozhat a kormányalakítással a VVD-vel, az NSC-vel és a liberális D66 párttal. Viszont négyen együtt is csak 78 mandátumot tudnának összekaparni, ami igen szűk többség.

Amikor összeáll a lehetséges koalíció, az „informateur” kinevezi a „formateurt”, aki rendszerint a legnagyobb párt vezetője, és a feladata a koalíciós egyezmény kidolgozása.

Bár Wildersnek, aki ellenzi az ukrán háború további támogatását és népszavazást rendezne az Európai Unióból való kilépésről, a győzelem után nyilvánvalóvá tette, hogy mindent megtesz a koalíció tető alá hozásáért.

A PVV-n nem lehet többé keresztülnézni. Kormányozni fogunk

− idézte a BBC Geert Wilderst.

Borítókép: Geert Wilders a holland Szabadságpárt vezetője (Fotó: Sem van der Wal/ANP MAG/ANP via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.