Nem kíváncsiak Vlagyimir Putyinra?

Joe Biden és Hszi Csin-ping kihagyja a szerdai virtuális G20-csúcstalálkozót, ahol az orosz elnök beszédet mond.

2023. 11. 22. 13:59
HSZI Csin-ping; PUTYIN, Vlagyimir
Peking, 2023. október 17. Hszi Csin-ping kínai elnök (j) üdvözli Vlagyimir Putyin orosz elnököt Pekingben 2023. október 17-én. Putyin az Övezet és út elnevezésû nemzetközi együttmûködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fõvárosba. A hágai székhelyû Nemzetközi Büntetõbíróság (ICC) márciusban kiadott elfogatóparancsa óta Putyin elnöknek ez a második ismert külföldi útja, miután a hónap elején Kirgizisztánba látogatott. MTI/AP/Kreml pool/Szergej Szavosztyanov Fotó: Szergej Szavosztyanov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök és Hszi Csin-ping kihagyja a szerdai virtuális G20-csúcstalálkozót – jelentette a Bloomberg amerikai hírportál. 

A csúcson ugyanakkor beszédet fog mondani Vlagyimir Putyin, az ukrajnai háború kitörése óta ez lesz első alkalom, hogy nyugati vezetők jelenlétében szólal fel az orosz elnök.

Mióta márciusban a hágai Nemzetközi Büntetőbíróság elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, az orosz elnök kerülte a nyugati országok részvételével megrendezett fórumokat, csúcstalálkozókat. Putyin az augusztusban Dél-Afrikában rendezett BRICS-csúcson is csak videóbejelentkezésben szólalt fel.

A szerdai csúcs lesz az utolsó, melyet Narendra Modi indiai kormányfő elnököl, 2024-től Brazília veszi át a G20 elnökségét. Az indiai mandátum alatt jelentős előrelépéseket sikerült elérni a globális Dél szempontjából, többek közt felvételt nyert a világ 19 legnagyobb gazdaságát, valamint az Európai Uniót tömörítő szervezetbe az Afrikai Unió.

 

Borítókép: Hszi Csin-ping kínai elnök (j) üdvözli Vlagyimir Putyin orosz elnököt Pekingben 2023. október 17-én. Putyin az Övezet és út elnevezésû nemzetközi együttműködési fórum harmadik csúcstalálkozójára érkezett a kínai fővárosba (Fotó: MTI/AP/Kreml/Szergej Szavosztyanov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.