Zelenszkij is megszólalt a kárpátaljai dandárt ért támadással kapcsolatban + videó

Az ukrán elnök szerint a több mint húsz katona életét követelő támadás elkerülhető lett volna.

2023. 11. 05. 19:10
ZELENSZKIJ, Volodimir
Granada, 2023. október 5. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Európai Politikai Közösség (EPC) harmadik csúcstalálkozójára érkezik Granadában 2023. október 5-én. Az Európai Tanács soros elnökségét betöltõ Spanyolország kormánya 47 állam, valamint az EU-s intézmények vezetõit hívta meg az EPC tanácskozására. MTI/AP/Fermin Rodriguez Fotó: Fermin Rodriguez
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ukrán elnök egy, a Telegramon közzétett videóüzenetben tájékoztatta a nyilvánosságot a 128-as különálló hegyi rohamdandár katonái elleni orosz csapás kapcsán.

Részvétem az elesett katonák családjának és szeretteinek! Ez egy olyan tragédia, ami elkerülhető lett volna. Umerov védelmi miniszter részletesen beszámolt nekem azokról az intézkedésekről, amelyeket a történtek körülményeinek tisztázása érdekében hoztak.

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök. Hozzátette: a tragédia miatt büntetőeljárás indult, az erre vonatkozó vizsgálat pedig folyamatban van.

A legfontosabb dolog az, hogy megállapítsuk a teljes igazságot a történtekről, és megakadályozzuk, hogy az ilyen események megismétlődjenek. A harci zónában minden katona tudja, hogyan viselkedjen a szabadban, hogyan gondoskodjon a biztonságról.

– emelte ki a politikus, aki szerint a nyomozásnak őszinte válaszokat kell adnia az elesett katonák családjainak és a társadalomnak arra vonatkozóan, hogyan történt ez a tragédia, és hogy adtak-e ki helytelen parancsot.

Amint arról már lapunk is beszámolt, november 3-án, pénteken váratlan támadás érte a 128-as különálló hegyi rohamdandárt Zaporizzsja megyében. 

A közösségi oldalakon terjedő hírek szerint a frontvonal közelében a tüzérségi alakulatot egy kitüntetési ünnepség alatt támadták meg. Legkevesebb 22-en vesztették életüket főleg tisztek és parancsnokok, több tucatnyian megsérültek.

Az ukrán vezérkar november 4-én megerősítette a hírt, azonban az áldozatok pontos számát nem közölték. Elmondásuk szerint Iszkander-M rakétával támadták meg az alakulatot, az esetnek pedig civil áldozatai is voltak.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/AP/Fermin Rodriguez)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.