A jemeni lázadók ismét megtámadtak egy konténerhajót

Ezzel segítenék a palesztinok ügyét.

Forrás: MTI2023. 12. 15. 7:12
null
Szanaa, 2023. november 23. Jemeni síita húszi felkelõk és törzsi támogatóik az Izrael elleni támadásokat ünneplik Szanaában 2023. november 23-án. Az Irán támogatását élvezõ húszi lázadók az Izrael ellen október 7-én végrehajtott Hamász-terrortámadás és a gázai háború kezdete óta több rakétát és drónt indítottak Izrael ellen. MTI/EPA/Jajha Arhab Fotó: Jajha Arhab
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A jemeni lázadók csütörtökön ismét megtámadtak és kis híján eltaláltak egy konténerhajót, rakétájuk a vízbe csapódott a Báb-el-Mandeb-szorosban − közölte egy amerikai tisztségviselő. A húszik a hongkongi zászló alatt közlekedő, Maersk Gibraltar nevű konténerhajót vették célba − közölte a névtelenül nyilatkozó hivatalnok.

Az általa megosztott információk azt követően kerültek nyilvánosságra, hogy a brit tengeri kereskedelmi hivatal (UKMTO) riasztást adott ki a szorosban.

Az Ambrey nevű, hajózási biztonsággal foglalkozó brit magáncég úgy értesült: a rakéta becsapódása előtt egy magát jemeni haditengerésznek kiadó ember rádión arra utasította a konténerhajót, hogy változtasson irányt, és hajózzon Jemen felé. A vállalat információi szerint ő egy jemeni húszi lázadó volt.

A világ legnagyobb konténerszállítója, a Maersk szállítmányozási és logisztikai dán óriásvállalat nem nyilatkozott az incidensről.

A csütörtöki rakétakilövés a húszi lázadók Gázai övezetben dúló háború miatti nyomásgyakorlásának legújabb esete.

Az Irán támogatását élvező húszik már többször célba vették drónokkal és rakétákkal Izrael déli részét, valamint a Vörös-tengeren közlekedő hajókat is megtámadtak, hogy − magyarázatuk szerint − ezzel segítsék a palesztinok ügyét.

Borítókép: Jemeni síita húszi felkelők és törzsi támogatóik az Izrael elleni támadásokat ünneplik Szanaában 2023. november 23-án (Fotó: MTI/EPA/Jajha Arhab)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.