A litván külügyminiszter megmondta a tutit, hogy mit kell tennie a Nyugatnak

A politikus szerint itt az ideje, hogy megállítsa a Nyugat Putyint.

2023. 12. 31. 12:16
null
Lithuania's Foreign Minister Gabrielius Landsbergis speaks to the press ahead a Foreign Affairs Council (FAC) at the EU headquarters in Brussels on December 11, 2023. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP) Fotó: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Gabrielius Landsbergis litván külügyminiszter az X-en mondta el véléményét, miszerint a Nyugat történelmi hibákat ismételhet meg az Ukrajnának nyújtott katonai segítség kérdésében. Felszólította a szövetségeseket, hogy ne várjanak a Pearl Harbor-effektusra.

25 éve halogatjuk, és párbeszéddel és diplomáciával próbáljuk megfékezni Putyint, miközben ő továbbra is figyelmen kívül hagyja a határokat és rombolja le a városokat 

– írta a litván külügyminisztérium vezetője a közösségi médiában.

Mint írta, az orosz imperializmus problémája 2014-ben sem szűnt meg, és a NATO keleti szárnyának legtöbb országa számára világos volt, hogy az invázió következő szakasza sokba fog kerülni és szörnyű lesz.

És így történt. Amikor Oroszország ismét támadott, a háború hirtelen a jelen problémája lett. És megint azt gondoljuk, hogy valamit megoldhatunk, ha a problémát holnapra halasztjuk. De az előfeltételek nem változtak – Oroszország birodalmi ambíciói megmaradnak

 – tette hozzá Landsbergis.

Véleménye szerint a háború következő szakasza már nemcsak Ukrajna, Grúzia vagy Moldova ellen irányulhat, hanem valamelyik NATO-ország ellen is, és az ilyen agresszió visszaverésének költsége még nagyobb lesz.

Várhatunk az általam „Pearl Harbor-effektusnak” nevezett eseményre – egy fordulópontra a történelemben, amikor a jövő problémái hirtelen a jelen problémáivá válnak, de a megoldási költségek jelentősen megnövekednek. Vagy tekinthetünk rá úgy, mint a jelen problémájára, és most kezdjük el a megoldását.

 

A történelmi hibák megismétlésének határán állunk 

 – zárta a politikus.

Vlagyimir Putyin, Oroszország elnöke nemrég reagált azokra a pletykákra, miszerint megtámadna egy NATO-tagállamot. Mint mondta, 

teljesen nonszensz, amit Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok elnöke kijelentett, hogy Oroszország a jövőben megtámadhat egy NATO-tagországot.

 

Borítókép: Gabrielius Landsbergis (fotó: Kenzo Tribouillard/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.