Amerikában transznők is indulhatnak női bokszversenyeken + videó

Rengetegen ellenezték ezt a szabályozást, ám a szövetség szerint ezzel csak jót tesznek.

Forrás: Daily Mail2023. 12. 31. 14:50
Forrás: Forrás: Pexels)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az amerikai ökölvívó-szövetség (US Boxing) elfogadott egy Transgender Policyt, amely lehetővé teszi, hogy 2024-től a női kategóriában transznők is indulhassanak. Az amerikai amatőr és olimpiai ökölvívást felügyelő és irányító testület bizonyos feltételekkel engedélyezi a transznemű sportolók versenyzését.

Míg a 18 év alatti bokszolóknak továbbra is születési nemük szerint kell versenyezniük, a transzneműek az általuk választott kategóriában küzdhetnek a jövőben.  Ám ehhez meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak, ideértve az új nemi identitásuk kinyilvánítását, a nemváltó műtét elvégzését és a rendszeres hormonvizsgálatot is.

Mind a férfi, mind a női transznemű sportolóknak negyedévente hormonvizsgálaton kell részt venniük, és a US Boxingnak dokumentálniuk kell hormonszintjüket a műtét után legalább négy évig.

Az amerikaik azért döntöttek a szabályozás bevezetése mellett, mert az elmúlt hónapokban több női harcművész is felemelte a szavát az ellen, hogy férfinak született emberek ellen kelljen küzdeniük. 

Volt olyan jiu jitsu harcos, aki inkább nem indul több versenyen, mert annyira ijesztő és borzalmas élmény volt számára egy transznő elleni harc. De egy időben graplingben is indulhattak egymás ellen Amerikában.

Nemrég az úszásban is hatalmas botrányt váltott ki egy eset, ahol egy 50 éves transzúszónő indult el a tinik versenyén. Végül második lett, de nem ez volt a legkomolyabb probléma az esetben...

Borítókép: Illusztráció. (Fotó: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.