Amerikai katonák európai bevetésével fenyegetőzik a védelmi miniszter

Immár odáig fajult a helyzet, hogy fenyegetéssel próbálja rávenni a szkeptikus republikánusokat az Ukrajnának szánt újabb horribilis összegű segély megszavazására az amerikai védelmi miniszter. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök viszont lemondta az amerikai törvényhozók előtti online bejelentkezését.

2023. 12. 06. 9:38
ZELENSZKIJ, Volodimir
Brüsszel, 2023. október 11. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nyilatkozik a sajtó képviselõinek, amint megérkezik a NATO-tagállamok védelmi minisztereinek kétnapos tancskozására Brüsszelben 2023. október 11-én. MTI/EPA/Olivier Matthys Fotó: Olivier Matthys
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter kedden arra figyelmeztette a kongresszust, hogy ha nem szavazzák meg az Ukrajnának szánt újabb segélyt, akkor nagyon valószínű, hogy az amerikai csapatoknak Európában kell majd harcolniuk.

Ha Putyin átveszi az uralmat Ukrajnában, megkapja Moldovát, Grúziát, majd talán a Baltikumot. És akkor Austin miniszter úr szavai szerint nagyon valószínű, hogy szárazföldi csapatokat kell majd oda vezényelnünk. Ezt próbáljuk elkerülni

– magyarázta Michael McCaul, a képviselőház külügyi bizottságának elnöke a Messenger amerikai hírportálnak a védelmi miniszter tájékoztatója után.

Azonban úgy tűnik, a miniszter által felvázolt rémképek nem hatották meg a vonakodó republikánusokat, akik nem akarnak további összegeket önteni Ukrajnába, amíg a felhasználásuk átláthatóbbá nem válik.

A Biden-kormány 106 milliárd dolláros segélycsomagot kért a kongresszustól, amelynek nagy részét – 61 milliárd dollárt – Ukrajna kapná. 

Az Egyesült Államok a háború tavaly februári kitörése óta mintegy 113 milliárd dollárnyi segélyt küldött már Ukrajnának, 

így nem csoda, ha a republikánusok most már megálljt parancsolnának.

Nem volt olyan érzésem, hogy bárki is meggondolta volna magát

− idézte John Duarte kaliforniai képviselőt a Breitbart amerikai hírportál.

A republikánusok többek közt azt szeretnék, ha a kormányuk ahelyett, hogy Ukrajnát finanszírozza, előbb az Egyesült Államok déli határán kialakult válságot oldaná meg. Természetesen a demokratáknak erre is van érvük. Steny Hoyer demokrata képviselő szerint nem szabad Ukrajna támogatását a határvédelem kérdéséhez kötni, az utóbbi ugyanis az elmúlt tíz évben már többször megakadt a kongresszus torkán,

Ukrajnának azonban most van szüksége forrásokra, nem holnap, nem holnapután, hanem most azonnal

− sürgette a republikánusokat Hoyer.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök érdekes módját választotta az amerikai képviselők meggyőzésének: az utolsó pillanatban lemondta a keddre tervezett online bejelentkezését. 

Chuck Schumer demokrata szenátor szerint az ukrán államfőnek egy sürgős ügy jött közbe, további részleteket azonban nem közölt.

 

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (Fotó: MTI/EPA/Olivier Matthys)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.