Az Európai Unió eljárást indított az X ellen

Az EU a jogszabályainak teljes eszköztárát ki fogja használni a polgárok és a demokrácia védelmében.

Forrás: MTI2023. 12. 18. 14:35
EU Commissioner for Internal Market Thierry Breton
EU Commissioner for Internal Market Thierry Breton Fotó: DURSUN AYDEMIR
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Bizottság jogsértési eljárást indított az X közösségi platform ellen a tartalommoderálásra és -átláthatóságra vonatkozó európai szabályok megsértése miatt – tájékoztatott a brüsszeli testület hétfőn.

Az uniós bizottság tájékoztatása szerint az eljárás azt kívánja értékelni, hogy az X közösségi oldal megsértette-e a digitális szolgáltatásokról szóló jogszabályt (DSA) egyebek mellett a kockázatkezeléssel, a tartalommoderálással és a hirdetések átláthatóságával kapcsolatos területeken az izraeli–palesztin konfliktussal kapcsolatos tartalmaiban.

Az eljárás során elemzik az X hivatalos információkérésre adott válaszait, többek között a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet Izrael elleni támadásaival összefüggésben közzétett jogellenes tartalmak moderálásáról – írták.

Az uniós bizottsági közlemény Thierry Breton belső piacért felelős biztost idézte, aki azt mondta, az X elleni hivatalos eljárás megindítása egyértelművé teszi, hogy a jogszabály bevezetésével véget ért az az idő, amikor a nagy online platformok úgy viselkedtek, mintha túl nagyok lennének ahhoz, hogy aggódjanak a szabályok miatt.

Az EU világos szabályokkal, erős felügyelettel, gyors végrehajtással és elrettentő erejű szankciókkal rendelkezik a jogszabályok betartására. Az EU a jogszabályainak teljes eszköztárát ki fogja használni a polgárok és a demokrácia védelmében – húzta alá.

Megkezdjük annak mélyreható vizsgálatát, hogy az X teljesíti-e az európai digitális szolgáltatások szerinti kötelezettségeit az illegális tartalom és a félretájékoztatás EU-n belüli terjesztése elleni küzdelem és a platformok átláthatósága terén

– tette hozzá az uniós biztos. Az Európai Bizottság közölte: eljárása a vonatkozó uniós jogszabálynak a jogellenes tartalom EU-n belüli terjesztése elleni fellépéssel kapcsolatos kötelezettségnek való megfelelést vizsgálja. Összpontosít továbbá a platformon történő információmanipuláció elleni küzdelem érdekében hozott intézkedések hatékonyságára, valamint az X által a platform átláthatóságának növelése érdekében tett intézkedésekre. A hétfőn indított eljárás az első hivatalos eljárás az idén bevezetett DSA alapján – tette hozzá a közleményében az uniós bizottság.

 

Borítókép: Thierry Breton, az Európai Unió belső piacért felelős biztosa (Fotó: Anadolu Agency/Dursun Aydemir)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.