Bevándorláspáti aktivistát erőszakolt meg egy migráns

A franciák nyolcvan százaléka betiltaná a bevándorlást.

2023. 12. 16. 18:44
Spanish NGO rescues 194 irregular migrants near Lampedusa
Spanish NGO rescues 194 irregular migrants near Lampedusa Fotó: VALERIA FERRARO
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Megdöbbent az a fiatal bevándorláspárti aktivista, akit egy migráns erőszakolt meg, amikor a bűncselekmény tárgyalása előtt néhány nappal az utcán látta szabadon járkálni erőszakolóját, írja a V4NA hírügynökség. 

A férfi tárgyalása a héten kezdődött, miután a rendőrség 2021-ben letartóztatta, mert állítólag késsel fenyegetőzve megerőszakolta a 23 éves Océane Decant egy bordeaux-i parkolóban Franciaországban. Az 58 éves gyanúsítottat, Yero Ba-t idén szeptemberben engedték ki az előzetes letartóztatásból, ami lehetővé tette számára, hogy a tárgyalás kezdetéig az utcán kóboroljon, írja a RMX News hírportál.

A férfi munkanélküli, hajléktalan, és a Sud Ouest című francia lap szerint büntetett előéletű erőszakos bűncselekmények és szexuális erőszak miatt. Az ügyében eljáró bíró mégis szabadon engedte annak ellenére, hogy az ügyész azt javasolta, hogy a migráns maradjon őrizetben a tárgyalás kezdetéig.

Az ügy most azért kapott kiemelt figyelmet, mert – ahogy arra az Infos Bordeaux francia portál rámutatott – az áldozat aktívan részt vett bevándorláspárti kampányokban.

Ha a feminista egyesületek, amelyek általában nagyon hallgatnak az ilyen típusú nemi erőszakról, úgy döntöttek, hogy nyilvánosságra hozzák az ügyet, az azért van, mert Océane Decan közéjük tartozik. Nagyon elkötelezett baloldali, fiatal kora óta küzd a migránsok ügyéért 

– írta a lap.

Decan már gimnazistaként is mozgósította osztálytársait, hogy élelmiszergyűjtésekkel segítsék a migránsokat. Mielőtt a Sciences Po Bordeaux-hoz csatlakozott, számos külföldieket segítő szervezetben dolgozott (Amnesty International, Utopia 56, Sos Racisme).

A fiatal nő most mégis felháborodásának adott hangot, hogy a férfi, aki őt megerőszakolta, szabadlábon védekezhet, annak ellenére, hogy azok a szervezetek, amelyekkel kapcsolatban állt, mind a nyitott határok és a tömeges bevándorlás mellett állnak, amelyek egyértelműen hozzájárultak a nőkkel szembeni szexuális zaklatások számának robbanásszerű emelkedéséhez.

A francia tömegközlekedési eszközökön elkövetett nemi erőszakok, szexuális támadások és szexuális zaklatások 69 százalékáért külföldiek a felelősek.

Mint azt Emmanuel Macron francia elnök maga is elismerte, a Párizsban elkövetett bűncselekmények felét külföldiek követik el, de kutatók szerint ez az arány valójában akár kétharmad is lehet.

Ezek után nem is csoda, hogy a francia állampolgárok túlnyomó többsége szerint a kormánynak nem kellene több bevándorlót befogadnia Franciaországba, és az ország kétharmada támogatja a bevándorlásról szóló népszavazást 

– derül ki egy friss közvélemény-kutatásokból.

A CSA Intézet által a CNEWS számára készített felmérés szerint a franciák nyolcvan százaléka szeretné, ha betiltanák a bevándorlást, míg mindössze 19 százalékuk támogatja a további újonnan érkezőket.

A további tömeges bevándorlás ellenzése minden korcsoportban a többségi vélemény. A legbefogadóbb demográfiai csoport a fiatalabbaké; 68 százalékuk azonban továbbra is ellenzi a további bevándorlást, szemben a 31 százaléknyi támogatóval.

A nyitott határokat leginkább ellenző korosztály az 50–64 évesek, ahol 88 százalék ellenzi, öt százalékponttal többen, mint a 65 év felettiek.

Míg a tömeges bevándorlás ellenzése szinte egyöntetű a jobboldali szavazók körében – Éric Zemmour Reconquete-jának száz százaléka, a Nemzeti Összefogás szavazóinak 98 százaléka ellenzi –, addig

a baloldali szimpatizánsok közül egyre többen kérdőjelezik meg a Franciaországba újonnan érkezők számát is.

A baloldali szavazók összesen 56 százaléka ellenzi, hogy még többen érkezzenek, és csak a Radikális Baloldali Párt (55 százalék), az LFI (55 százalék) és a Zöldek (52 százalék) támogatói között találtak szűk többséget.

Ugyanebből a felmérésből kiderült, hogy a francia állampolgárok kétharmada támogatja a bevándorlásról szóló népszavazást is, amelyet a jobboldali pártok már jó ideje javasolnak, mivel szerintük az újonnan érkezők beáramlása veszélyezteti az ország társadalmi kohézióját és a bűnözés növekedéséhez vezet.

A bevándorlás miatti bűnözés növekedését a múlt héten Gérald Darmanin belügyminiszter is bizonyította, aki elárulta, hogy a Franciaországban letartóztatottak hatvan százaléka külföldi állampolgár.

Ezt az ország minden korosztálya támogatja, a legerősebben az 50–64 évesek, 73 százalékkal. A 18–24 éves fiatalok támogatják a legkevésbé, de még így is 64 százalékos többséggel támogatják, 36 százalék ellenében.

Borítókép: Migránsok egy hajón a Földközi-tengeren Európa felé tartva (Fotó: Anadolu Agency / AFP / Valeria Ferraro)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.