„Donald Tusk lábbal tiporja a lengyel alkotmányosságot”

Amit látunk, az nyílt erőszak, megfélemlítés és egy leplezetlen kísérlet arra, hogy a nyilvánosságot és a véleményszabadságot páros lábbal tiporják és minden ellenvéleményt elhallgattassanak – fogalmazott lapunknak Hidvéghi Balázs. A Fidesz EP-képviselőjét Donald Tusk kormányának a lengyel közmédiával szemben elkövetett ámokfutásával kapcsolatban kérdeztük.

2023. 12. 21. 16:39
TUSK, Donald; SIENKIEWICZ, Bartlomiej
Varsó, 2023. december 21. A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntetnek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza elõtt 2023. december 20-án. Bartlomiej Sienkiewicz, az új lengyel kormány kulturális és örökségvédelmi minisztere december 20-án felmentette a közszolgálati televízió és rádió, valamint a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelõtanácsokat alakított ki a közmédiában. Donald Tusk baloldali kormányfõt és kabinetét december 13-án iktatták be. MTI/AP/Czarek Sokolowski Fotó: Czarek Sokolowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hátborzongató, ami Lengyelországban zajlik, a Donald Tusk-féle új liberális kormány lábbal tiporja a lengyel alkotmányosságot és a hatályban lévő törvényeket” – mutatott rá lapunk megkeresésére Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselője. Mint arról a Magyar Nemzet is több ízben beszámolt, Bartlomiej Sienkiewicz lengyel kulturális és örökségvédelmi miniszter a héten felmentette a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, és új felügyelőtanácsokat alakított ki a közmédiában. 

A lépés a Lengyelországot két ciklus óta kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) felháborodását váltotta ki, Andrzej Duda lengyel elnök pedig „kirívó alkotmánysértésről” beszélt az ügy kapcsán.

 

Donald Tusk igazi arca

A Tusk-kormány határozatának végrehajtására még a rendőrséget is kivezényelték a lengyel közmédia székházához. 

Amit látunk, az nyílt erőszak, megfélemlítés és egy leplezetlen kísérlet arra, hogy a nyilvánosságot és a véleményszabadságot páros lábbal tiporják és minden ellenvéleményt elhallgattassanak. Mindez jól mutatja, hogy mivé torzult mára a baloldali-liberális politika

– vélekedett Hidvéghi Balázs. Hozzátette: egy demokratikus jogállamban ez elfogadhatatlan, minden írott és íratlan szabállyal ellenkezik, és semmiféle választási győzelem nem ad felhatalmazást ilyen gyakorlatra. „Külön figyelemre méltó, hogy ezt egy olyan koalíció teszi meg, amely az elmúlt években folyamatosan a jogállamiságra hivatkozva támadta a PiS-kormányt, valamint Magyarországot” – hangsúlyozta az EP-képviselő.

TUSK, Donald
Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának elsõ ülése utáni sajtóértekezleten a varsói kormányfői hivatalban 2023. december 19-én. Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski

Donald Tusk kampányának egyik kulcsfontosságú pontja volt, hogy megválasztása esetén megindulnak az eddig jogállamisági aggályok miatt visszatartott uniós források. Hogy Brüsszel mit lép a példátlan, már-már diktatórikus döntésre, az egyelőre rejtély, ugyanis eddig semmiféle reakció nem érkezett. 

Amilyen mértékű kettős mérce és politikai cinizmus uralkodik Brüsszelben, bizonyos értelemben nem is meglepő, hogy még nem szólaltak meg

– mutatott rá a politikus. Mivel a számukra kedves politikusok kerültek hatalomra – folytatta –, akik úgy táncolnak, ahogy Brüsszel fütyül, így most csendben vannak. Hidvéghi Balázs hozzátette, a közelmúltban nem a mostani eset az egyetlen, amikor komoly jogállamisági aggályok merülnek fel, azonban Brüsszel nem lép semmit. Hasonlóan hallgattak akkor is, amikor Pedro Sánchez spanyol baloldali miniszterelnök a hatalomért cserébe alkotmányellenes amnesztiát biztosított a katalán függetlenségpárti politikusoknak.

 

Brüsszeli kettős mérce

Az ügyben megszólalt Orbán Viktor is, a sajtó kérdésére válaszolva elmondta: „ha ez Magyarországon történne, akkor már a NATO-csapatokat is behívták volna”. 

Ez nem túlzás. Évek óta a legszélsőségesebb módon támadják Magyarországot, de amikor egy ilyen nyilvánvaló jogsértés történik, akkor meg sem szólalnak

– kommentálta a miniszterelnök szavait Hidvéghi Balázs. A politikus hozzátette, amennyiben valóban semmit nem lép Brüsszel a lengyel kormánnyal szemben, akkor azzal újabb csorba esik az Európai Unió amúgy sem túl acélos szavahihetőségén.

Borítókép: A korábbi kormánypárt, a Jog és Igazságosság (PiS) támogatói tüntetnek a lengyel közszolgálati televízió, a TVP varsói székháza előtt 2023. december 20-án (Fotó: MTI/AP/Czarek Sokolowski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.