Donald Tusk politikai leszámolása: Deák Dániel szerint ez már diktatúra

Donald Tusk már a kormányzása első hetében jogállamisági határokat feszeget.

2023. 12. 20. 19:21
TUSK, Donald
Varsó, 2023. december 19. Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások eredményeképpen megalakított kormányának elsõ ülése utáni sajtóértekezleten a varsói kormányfõi hivatalban 2023. december 19-én. MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski Fotó: Leszek Szymanski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Donald Tusk újdonsült miniszterelnök egyik első intézkedése az volt, hogy tisztogatásokba kezdett, és igyekszik a saját embereit emelni a hatalomba. A napokban lényegében letarolta a közmédiát, és felmentették a közszolgálati televízió, a rádió és a PAP állami hírügynökség vezérigazgatóit, továbbá új felügyelőtanácsokat alakítanak Tusk miniszterei. Az új lengyel kormány egyelőre nem is akarja finanszírozni a közmédiát. Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője leszögezte:

Gyakorlatilag a miniszterelnökségének már az első hetében a jogállamisági határokat feszegeti, azokat átlépő lépéseket tesz Donald Tusk, tehát azt a típusú logikát érvényesíti, amit a magyarországi baloldal is mondott a kampányban. Ha visszagondolunk 2022-re, akkor DK-s politikusok vagy a választási szereplők is arról beszéltek, hogy a jogállamot fel kell függeszteni szerintük egy időre.

A lengyel politika láthatóan – főleg brüsszeli nyomásra – elkezdte a hagyományos nyugat-európai liberális politikát erőltetni, és nem fogja vissza magát, ha az Európai Unió biztossága által hangoztatott jogállamisági kérdést előveszik. A szakértő Morawiecki volt miniszterelnök érthető felháborodását emelte ki, aki véleménye szerint a PiS-szel együtt jogosan kritizálta a lengyel baloldali erőket elfogadhatatlan politikájuk miatt. Deák Dániel hangsúlyozta,

innentől kezdve a lengyel igazságszolgáltatáson a sor, hogy megítélje ezeknek a politikai lépéseknek a jogosságát, de az mindenképpen látványos, hogy nagyon durva politikai leszámolásról van szó, és ez az elmúlt napokban egyedi formában öltött testet Lengyelországban. A lengyel közmédiával ezt csinálja az új lengyel kormány, sőt, emellett különféle új adókat is kivetett az olajtársaságokra, s ezek politikai motivációja vitathatatlan.

Folytatva gondolatmenetét, a kutató leszögezte, hogy a jogállamisági huzavona nem új keletű jelenség, ugyanaz, mint amelyet az EU Magyarországgal szemben alkalmaz. A szakértő megállapította, hogy

Donald Tusk nem a jogállamiságról lesz híres, mert ugye demokráciát hirdetnek, miközben diktatórikus eszközökkel élnek és gyakorlatilag azt fogják megcsinálni, hogy a jobboldali hangokat, a konzervatív hangokat megpróbálják teljes mértékben ellehetetleníteni és elnyomni. Mindez tehát nem egy demokratikus gondolkodásmód.

Tusk döntése azért is különösen képmutató, mert korábban a következő nyilatkozattal támadta meg kreált vádak alapján Magyarországot és a magyar kormányt:

Demokrácia jogállamiság és szólásszabadság nélkül, az egyáltalán nem demokrácia.

Deák Dániel szerint annak ellenére, hogy Donald Tusk sokáig az Európai Tanács elnöke volt, nem viselkedik túlságosan a jogállamisági elvekhez méltó módon. Szerinte ez kettős mérce, amely beárnyékolja az Európai Unió működését.

Borítókép: Donald Tusk lengyel miniszterelnök az október 15-i parlamenti választások után (Fotó: MTI/EPA/PAP/Leszek Szymanski)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.