Egész Európa Orbánra és Macronra figyel

A francia elnök és a magyar miniszterelnök Európa szempontjából fontos ügyekről egyeztet.

2023. 12. 07. 14:00
MACRON, Emmanuel; ORBÁN Viktor
Brdo pri Kranju, 2021. október 6. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia elnök az EU-Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón a Ljubljanához közeli Brdóban 2021. október 6-án. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Emmanuel Macron francia államfő csütörtök este Párizsban munkavacsorán fogadja Orbán Viktor magyar miniszterelnököt. A megbeszélés témái között szerepel az Ukrajnának nyújtott esetleges további uniós támogatás folyósítása – írja az Euractiv hírportál, amely megjegyzi, hogy Budapest továbbra is erős ellenállást tanúsít.

Márciushoz hasonlóan Macron most is az elnöki palotában látja vendégül Orbán Viktort, hogy megvitassák a december 14–15-i EU-csúcson napirendre kerülő kérdéseket – köztük az Ukrajnának nyújtott európai támogatást, valamint az EU bővítésével és a reformokkal kapcsolatos kérdéseket – írta sajtóközleményében a francia elnöki hivatal.

Az Euractiv cikke azonban megjegyzi, hogy a magyar miniszterelnök kemény dió lesz, mivel – mint írják – az orosz–ukrán háború kezdete után is is jó kapcsolatokat ápol Oroszországgal, és a közelmúltban kijelentette, hogy ellenezni fogja az Európai Bizottság újonnan javasolt ötvenmilliárd eurós ukrajnai csomagját, valamint azt is, hogy Kijev megkezdhesse az uniós csatlakozási tárgyalásait.


A magyar miniszterelnököt idézi is az Euractiv. Azt írják, a kormányfő véleménye szerint 

az Európai Bizottság javaslata Ukrajna uniós csatlakozásáról szóló tárgyalások megkezdésére megalapozatlan és rosszul előkészített.

„A háború finanszírozása helyett végre a békekötésre kellene fordítanunk Európa erőforrásait” – tette hozzá Orbán Viktor.

Mint arra az Euractiv rámutat, rengeteg forog kockán Ukrajna számára, a döntést pedig csak egyhangúlag lehet meghozni.  

Az uniós intézmények pedig már attól tartanak, hogy a közelgő csúcstalálkozón vétót emelhet Magyarország – teszik hozzá.

Egy ilyen forgatókönyv elkerülése érdekében utazott november végén Budapestre Charles Michel, az Európai Tanács elnöke. A látogatás célja a részéről akkor az volt, hogy megpróbálja megváltoztatni a magyar kormányfő véleményét. A portál ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy úgy tűnik, ez nem sikerült. Orbán Viktor ugyanis december 4-i levelében arra kérte Michelt, hogy vegye le a jövő heti csúcstalálkozó napirendjéről Kijev költségvetési támogatását és az EU-csatlakozási tárgyalások megnyitását.

Az Euractiv szerint viszont Macron sikeresebb lehet csütörtök este, mivel a tagság helyett „stratégiai partnerségi megállapodást” szorgalmaz Ukrajnával, és egy olyan segélyalapot preferál, amelybe minden tagállam „olyan összeget fizetne be, amekkorát akar”.

A Politico brüsszeli hírportál is foglalkozik a Macron–Orbán-találkozóval. 

Azt írják, az EU pánikhelyzetben van egy héttel a kulcsfontosságú csúcstalálkozó előtt, ahol Ukrajna jövőjével kapcsolatos fontosabb döntéseket kell megtárgyalnia. A pánik oka pedig Orbán Viktor – olvasható a cikkben, amelyben kitérnek arra is, hogy Emmanuel Macron francia elnök csütörtök este vacsorára fogadja Orbánt, és megpróbál kompromisszumot kötni a jövő heti brüsszeli csúcstalálkozó előtt.

Jelenleg nincs időnk játékra

 – mondta Annalena Baerbock német külügyminiszter a hét elején Hozzátette:

Ha olyan helyzetben vagyunk, amikor Európában a békét támadások érik, akkor minden tőlünk telhetőt meg kell tennünk minden nap és minden órában, hogy megvédjük népünket, és még inkább Ukrajna népét.

Francia tisztviselők szerint önmagában már pozitív jel, hogy a magyar kormányfő elfogadta a meghívást. Egy magas rangú uniós tisztviselő pedig azt mondta, hogy még mindig vannak utak a megállapodás felé. 

Minden lépés, amit eddig láttam Orbán Viktortól, mindig átgondolt volt

 – tette hozzá.

Borítókép: A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott fotón Orbán Viktor miniszterelnök (b) és Emmanuel Macron francia elnök az EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozón a Ljubljanához közeli Brdóban 2021. október 6-án (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

 


 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.