Egy autó is kényelmesen elfér a Hamász alagútjában + videó

Az eddigi legkiterjedtebb alagutat találták meg a Gázai övezet alatt.

2023. 12. 19. 13:47
null
Bét-Hanún, 2023. december 17. Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvõ Bét-Hanúnban, az erezi határátkelõhely közelében 2023. december 17-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Hamász eddigi legkiterjedtebb alagútját találta meg az izraeli hadsereg az Erez átkelő közelében. Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) közleménye szerint a rendszer négy kilométer hosszúságú, helyenként 50 méter mélyen fut, és alig 400 méterre ér véget a határtól – de az izraeli területeket már nem éri el.

Szélessége olyan nagy, hogy akár járművek és jelentős szállítmányok is elférnek benne. 

Az oldalelágazásokkal szétfutó alagút vízvezetékkel, elektromossággal és kommunikációs hálózattal is fel van szerelve. Néhány ajtót berobbantottak, hogy az izraeli hadsereg ne tudjon behatolni.

– Ez nem egyszerű alagút. Valóságos város. Egy földalatti terrorista város, melyet a Hamász ásott és épített, ahelyett, hogy a gázai polgárokra fordította volna a pénzt – magyarázta az izraeli katonaság szóvivője. 

A Gázai övezet alatt futó „gázai metróként” is emlegetett hálózat becslések szerint legalább nyolcszáz alagútból áll. Ezek közül az izraeli hadsereg már több mint ötszázat felfedezett és elpusztított.

Fotó: Atef Szafadi

Az izraeli hadsereg újabb, a Hamász palesztin iszlamista szervezet építette alagutakat keres a Gázai övezetben – idézte az MTI a Walla hírportált. A közlések szerint a hadsereg tovább mélyíti szárazföldi hadműveletét a Hamász ellenőrizte Gázai övezet déli részén, ahol információi szerint jelentős föld alatti alagútrendszerek vannak, melyekben a palesztin szélsőséges szervezet október 7-i terrortámadását megszervező vezetők is bujkálnak. 

Úgy értesültek, hogy ott rejtőzködhet a Hamász gázai főnöke, Haníje Szinuár is, és túszokat is találhatnak a járatrendszer feltárásával az izraeli katonák, ahogy az övezet északi részén történt.

 

Borítókép: Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvõ Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én. (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.