Észak-Rajna-Vesztfália leállítja a jazidik kitoloncolását

Az észak-rajna-vesztfáliai tartományi kormánya egy rendelettel leállítja a jazidik kiutasítását. A lépés rámutat Nancy Faeser német szövetségi belügyminiszter tétlenségére is.

2023. 12. 18. 20:59
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hendrik Wüst észak-rajna-vesztfáliai tartományi miniszterelnök és kormánya azonnali hatállyal leállította a jazidik kitelepítését, erősítette meg a Spiegel német lapnak a német tartomány menekültügyi minisztériuma. Az erről szóló rendelet a jazidi nőkre és a gyermekekre vonatkozik, és megakadályozza, hogy visszavigyék őket a származási országukba.

 

– Az észak-iraki csoport helyzetéről szóló jelentések aggasztók

 – mondta Josefine Paul, Észak-Rajna-Vesztfália zöldpárti menekültügyi minisztere. Hozzátette: a szövetségi külügyminisztérium értékelése szerint az iraki kormány nincs abban a helyzetben, hogy sok területen biztosítsa a vallási kisebbségek védelmét.

Paul szerint a német szövetségi államok saját kezdeményezésre három hónapos kiutasítási leállítást tudnak önállóan kiadni. Ezután ez ismét meghosszabbítható.

A jazidi közösség főképp Észak-Irakban él, közel az iraki háború után kurd autonóm területekké nyilvánított földekhez. Alapvetően kurd nyelven beszélnek, létszámuk világszerte eléri a hétszázezret, azonban az Iszlám Állam terrorszervezet okozta üldöztetésnek köszönhetően töredékük maradt csupán a Moszultól északra fekvő törzsterületen a Szindzsár-hegy közelében.

Nancy Faeser „tétlen”

Eddig Észak-Rajna-Vesztfália az egyetlen olyan német szövetségi állam, amely hivatalosan betiltotta a jazidi kisebbséghez tartozók deportálását.

– Többször és hosszú időn keresztül szorgalmaztam az illetékes szövetségi belügyminisztériummal a deportálások országos leállítását. Sajnos eddig nem jártunk sikerrel

 – mondja Josefine Paul, a tartomány menekültügyi minisztere. Nancy Faeser szövetségi belügyminiszter sajnos tétlen, pedig jogilag biztonságos perspektívát kell teremtenie a németországi jazidik számára. 

– A szövetségi belügyminiszter munkáját az állam nem tudja elvégezni, és legkésőbb hat hónapon belül kimerülnek a forrásaink

 – tette hozzá Josefine Paul.

Januárban a Bundestag népirtásként ismerte el az Iszlám Állam észak-iraki és szíriai jazidik ellen elkövetett bűneit.

Borítókép: (Fotó: AFP/Ahmad Al-Rubaye)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.