Kemény üzenetet kapott Ursula von der Leyen a bizottság döntése miatt

Varga Judit, Bóka János, Orbán Balázs, Tuzson Bence és Deutsch Tamás reagált a tízmilliárdos döntésre.

2023. 12. 13. 20:50
VON DER LEYEN, Ursula; MICHEL, Charles
Peking, 2023. december 7. Charles Michel, az Európai Tanács (b) és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletük végén Pekingben 2023. december 7-én. MTI/EPA/Andres Martinez Casares Fotó: Andres Martinez Casares
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy lapunk is beszámolt róla, megtörtént a várva várt döntés az Európai Bizottság részéről, és elfogadták a Magyarországnak járó befagyasztott pénzek egy részének folyósítását, elismerve az Országgyűlés által májusban elfogadott igazságügyi reformcsomagot.

A döntés értelmében a kohéziós alapból szabadul fel tízmilliárd euró, amit a magyar igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt tartottak vissza.

A magyar kormány részéről Varga Judittól, az Országgyűlés európai ügyek bizottságának elnökétől érkezett az első reakció.

Ez csapatmunka volt! Küldetés teljesítve, vállalások végrehajtva, minden kérdés megválaszolva

– áll Varga Facebook-bejegyzésében, ahol Tuzson Bence igazságügyi miniszterrel és Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszterrel látható egy képen. 

A bejegyzésben az országgyűlési bizottság elnöke köszönetet nyilvánított a még minisztersége alatt történő közös munkához, a bírák és bírósági vezetők együttműködésért.

Bóka János, az európai uniós ügyekért felelős miniszter és Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója is annyival kommentálta a szerdai eseményeket, hogy 

Jobb későn, mint soha...

És bár Bóka oldalára egy hivatalos kép is felkerült, Varga Judittal és Tuzson Bencével, a történetében elrejtett egy kis humort. Pénzérmével a kezükben láthatók az uniós források megszerzéséhez vezető harcok frontjaiban lévő miniszterek és volt miniszter.

(Forrás: Facebook/Bóka János)

Tuzson Bence igazságügyi miniszter pedig azt írta: 

Magyarországnak ez igenis jár… Az EU-s források ismét elérhetővé váltak Magyarország számára.

A tárcavezetőhöz hasonló bejegyzést tett közzé Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője is, aki így fogalmazott:

Ami jár a magyaroknak, az jár! És majd hisszük, ha látjuk. Ennyi.

Természetesen a magyargyűlölők is hamar megjelentek, sőt mindig is itt voltak, hiszen a jól ismert képviselők és médiumok már az Európai Bizottság döntéséről felmerült hír óta dobálják a sarat.

A brüsszeli Politico volt az a lap, amelyik a bejelentés hírét elsőként közzétette. – A bizottság feloldja a Magyarországnak szánt 10,2 milliárd eurót, miközben az EU megpróbálja befolyásolni Orbán Viktort Ukrajna ügyében. Az emberi jogokkal és a jogállamisággal kapcsolatos aggályok miatt több milliárd eurót zároltak Magyarországon – írta a lap. 

Ezzel a gond csak az, hogy a Politico folytatja azt a szisztematikus hazugságát, amit a hír közlésekor kezdett meg, miszerint ezeket a pénzeket Brüsszel a „korrupciós és jogállamisági aggályok” miatt fagyasztotta volna be. Ez nem igaz, hiszen a pénzek ezen csoportját az igazságügyi rendszerrel kapcsolatos aggályok miatt tartotta vissza.

Daniel Freund német zöldpárti liberális EP-képviselő az X-felületén – ahol előfordul, hogy naponta több mint tíz bejegyzésben kritizálja Magyarországot – kétségbeesetten nyilvánult meg:

Von der Leyen az EU történetének legnagyobb kenőpénzét fizeti az autokratának és Putyin barátjának, Orbán Viktornak. A jelzés katasztrofális: Orbán Viktor zsarolása kifizetődik.

A képviselő nem is tudta, hogy milyen veszélyes vizekre evezett. Korábban hasonló véleményéért Sophia In't Veldnek koppintott az orrára nem más, mint a bizottság alelnöke, Vera Jourová.

Az Európai Parlament plenáris ülésén azért esett neki Jourová, mert ő is kenőpénznek, azaz megvesztegetésnek titulálta a bizottság döntését:

Jól hallottam? Tényleg azt mondta, hogy a bizottság korrumpálja Magyarországot, hogy van itt egy megvesztegetés? Megvesztegetni valakit bűncselekmény. Szeretném megkérni, hogy ezt ne használja még metaforikus esetben sem. Rendkívül érzékeny vagyok erre.

Guy Verhofstadt belga EP-képviselő nem másnak, mint Ursula von der Leyennek címzett üzenetet:

Visszavonom a bizalmamat Von der Leyen iránt és a bizottságtól!

 

Borítókép: Charles Michel, az Európai Tanács és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke sajtóértekezletük végén Pekingben 2023. december 7-én (Fotó: MTI/EPA/Andres Martinez Casares)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.