Kifosztották az ENSZ Világélelmezési programjának raktárát Szudánban

A szudáni kormányellenes Gyorsreagálású Támogató Erők (RSF) fegyveresei kifosztották az ENSZ Világélelmezési programjának (WFP) raktárát a félkatonai szervezet által megszállt Gezira tartományban – jelentette be pénteken a nemzetközi szervezet.

Forrás: MTI2023. 12. 29. 21:01
Personnel form the United Nations Children's Fund (UNICEF) and from the NGO Premiere Urgence prepare aid kits for Sudanese refugees from the Tandelti area who crossed into Chad, in Koufroun, near Echbara, on April 30, 2023. (Photo by Gueipeur Denis SASSOU / AFP)
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A raktárból ellopott gabonafélékből, hüvelyesekből és étolajból álló készlet a polgárháború sújtotta tartományban közel másfél millió ember ellátására lett volna elegendő egy hónapig – közölte a WFP.

A félkatonai erők ezenfelül 20 ezer alultáplált gyerek és szoptató édesanya számára előkészített speciális ellátmányt is elvittek. Kritikus segítségtől fosztották meg a harcok elől menekülő, már így is kétségbeesett szudániakat. Ez tűrhetetlen, ennek véget kell vetni

– írta csütörtök esti közleményében Michael Dunford, a WFP regionális igazgatója.

Az RSF irányítása alá került területeken a félkatonai szervezet kötelessége a humanitárius segítségnyújtás biztosítása – tette hozzá.

Az áprilisban kitört polgárháború óta a dárfúri milíciából kivált RSF-nek nemrég sikerült előretörnie Gezira államban, amelyet mezőgazdasági adottságai miatt az ország „kenyérforrásaként” emlegetnek.

Eddig több mint hétmillió szudáni kényszerült otthona elhagyására az Abdel Fattáh al-Burhán tábornok irányítása alatt álló hadsereg és a Mohamed Hamdan Dagalo tábornok vezette RSF közti fegyveres összetűzések miatt.

Borítókép: Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) és a Premiere Urgence civil szervezet munkatársai segélycsomagokat készítenek elő a Csádba átkelt szudáni menekültek számára a Tandelti területéről, az Echbara melletti Koufrounban 2023. április 30-án (Fotó: SASSOU/AFP/Gueipeur Denis)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.