Kázmér 2024. március 4.
logo

Kijev bukásáról cikkezik a népszerű német lap, ami Orbán Viktornak is igazat ad

Odrobina Kristóf
2023.12.05. 10:58 2023.12.05. 14:51
Kijev bukásáról cikkezik a népszerű német lap, ami Orbán Viktornak is igazat ad

A német Die Welt napilap talán a legnépszerűbb kiadvány az országban, jól ismert Ukrajna-párti álláspontjáról, és a múltban számos cikket közölt Ukrajna Oroszország elleni katonai offenzívájának várható sikeréről. A lap vezető tudósítója, Sascha Lehnartz most azonban határozottan borús esélyeket lát Ukrajna számára.

A Kijev már veszített? című cikkben a szerző leírja, hogy az ukrán hadsereg egyre frusztráltabbá és hitehagyottá válik, olyannyira, hogy az ország főparancsnoka elismeri, hogy patthelyzet van a fronton.

A tél már megérkezett, és úgy tűnik, hogy az ellentámadás kudarcot vallott. A szövetségesek fáradtak. November eleje óta pedig Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek új ellenfele van, akire nem feltétlenül lehetett számítani: saját főparancsnoka, Valerij Zaluzsnij

 – írja a Die Welt. A lap a The Economist brit újság egyik nemrégiben megjelent interjújára utalt, amelyben Ukrajna egyik fő tábornoka, Valerij Zaluzsnij kijelentette, hogy 

Ukrajna győzelméhez csodafegyverekre lenne szükség.

A lap részletezi, hogy Zaluzsnij beismerése egyértelműen kínos Zelenszkijnek, aki továbbra is tagadja, hogy különösebb probléma lenne a fronton. Az ukrán fegyveres erők és a kormány közötti növekvő megosztottság a háború státusát illetően jelentős fordulópontot jelenthet.

Az elnök és a magas rangú katonatiszt közötti vita azt mutatja, hogy az egységes hazai front Ukrajnában összeomlik. És minden kétség, amit Kijevben kifejeznek Ukrajna sikerének kilátásaival kapcsolatban, erősödik az európai és amerikai kormányzati központok folyosóin

– írja Lehnartz. A Welt arra is rámutat, hogy a különböző populista vezetők politikai győzelmei Európán belül valószínűleg komoly nehézségeket fognak okozni az Ukrajnának nyújtott folyamatos anyagi és pénzügyi támogatás tekintetében. Példaként említette, hogy a holland választásokat a jobboldali Geert Wilders nyerte, a szlovák voksoláson pedig nemrég az ukrajnai fegyverszállítmányokat elutasító Robert Fico alakíthatott kormányt. Emellett megkerülhetetlenné vált Orbán Viktor magyar kormányfő, aki már régóta azt hangoztatja, hogy a fegyverszállítmányok és a végtelen támogatás semmit sem old meg – a lap szerint igaza van Orbán Viktornak, de senki sem mer ezt beismerni.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök (k) és Olekszandr Szirszkij vezérezredes, az ukrán szárazföldi erők parancsnoka (j) és Roman Masovec, az ukrán elnöki hivatal helyettese térképet tanulmányoz egy bunkerben, a frontvonal közelében, a Harkivi területen levő Kupjanszkban 2023. november 30-án (Fotó: MTI/AP/Efrem Lukackij)

Háború Ukrajnában

Főhet a feje az ukránoknak a „hisztis” F–16-osok miatt

A dosszié összes cikke
Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.