Oroszország készen áll a béketárgyalásokra, akár Magyarországon is

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször is felajánlotta Magyarország közvetítői szerepét.

Forrás: Izvesztyija2023. 12. 05. 10:51
PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 4. Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatást tesz a Népgazdaság Vívmányainak Kiállításán (VDNH) Moszkvában 2023. december 4-én. MTI/AP/Kreml/Pool/Sztanyiszlav Kraszilnyikov Fotó: Sztanyiszlav Kraszilnyikov
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Oroszország készen áll a béketárgyalásokra Ukrajnával, akár egy nyugati ország területén is – mondta az Izvesztyija orosz lapnak egy magas rangú forrás. A lap felidézi, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábban többször is felajánlotta, hogy Ukrajna és Oroszország Magyarországon tárgyaljanak a békéről. 

Az orosz külügyminisztérium ugyanakkor hangsúlyozta azt is, hogy ma Ukrajna és nyugati partnerei nem mutatnak készséget az Oroszországgal való tárgyalásra. Ennek ellenére a szakértői közösség úgy véli, hogy a közvetítő szerepe nagy valószínűséggel egy olyan országra hárulhat, amely nem tagja a NATO-nak.

Mint ismert, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter néhány napja az Izvesztyijának adott interjújában azt mondta: Budapest továbbra is kész közvetítői szolgáltatást nyújtani Moszkvának és Kijevnek. Felidézte, hogy még 2022 februárjában beszélt erről Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel és Andrej Ermakkal, az ukrán elnök hivatalának vezetőjével.

Oroszország úgy reagált, hogy semmiképp sem utasítja el az ilyen javaslatokat, a legfontosabb azonban az, hogy a Nyugat és Ukrajna készen álljon egy konstruktív párbeszédre – vélekedik Moszkva.

Rodion Mirosnyik, az orosz külügyminisztérium munkatársa az Izvesztyijának elmondta, hogy Kijev egyelőre arra törekszik, hogy szigorúan kövesse a Nyugat utasításait, és harcoljon az utolsó ukránig.

Mindenképpen nagyra értékeljük Magyarország azon szándékát, hogy segítsen megállítani a vérontást, de a közvetítés csak a tárgyalási folyamat megszervezésének eszköze. A kulcskérdés továbbra is az, hogy a másik oldalon ki áll készen a tárgyalásra

– mondta.

Korábban már megpróbáltak békét kötni

A háborúzó felek már korábban is megpróbáltak egyezségre jutni, 2022-ben először Belarusz, aztán Törökország közvetítésével, végül azonban semmi sem lett belőle. A Verhovna Rada frakcióvezetője, David Arakhamia, aki az ukrán delegációt vezette az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, elmondta, hogy 2022 tavaszán az orosz delegáció a háború befejezését javasolta, akkor, ha Ukrajna megtagadja a NATO-csatlakozást

Szinte a végsőkig abban reménykedtek, hogy aláírunk egy ilyen megállapodást, amiben vállaljuk a semlegességet. Ez lett volna a legnagyobb üzlet számukra

– mondta Arakhamia. Az alkuból végül semmi sem lett.

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/AP/Kreml/Pool/Sztanyiszlav Kraszilnyikov)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.