Kázmér 2024. március 4.
logo

Magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Pataky István (Marosvásárhely)
2023.12.05. 06:03 2023.12.05. 08:37
Magyarellenes kirohanás a román parlamentben

Újabb magyarellenes kirohanás történt a román parlamentben. Ismét Diana Sosoaca, az ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) színeiben szenátori mandátumot szerzett, majd S. O. S. Romania néven pártot alapított politikus volt a főszerepben, aki üvöltve igyekezett megzavarni Turos Lórándnak, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség szenátorának felszólalását a román nemzeti ünnep alkalmából tartott ülésen.

Menj a magyar parlamentbe, ott beszélj ilyeneket! Túl sok jogot kaptál itt eddig is! Menj Magyarországra! 

– ordította teli torokból a hisztérikus kirohanásairól ismert Sosoaca a Krónika erdélyi portál beszámolója szerint. 

A politikus egyebek mellett azt is üvöltötte, hogy „december 1-je Romániáé”, és azt, hogy „elmagyarosítottátok a románokat, gúnyt űztetek a románok sírjaiból”.

Turos Lóránd beszédében elmondta: 1918. december elseje fordulópont volt az erdélyi magyar közösség számára, mivel többségi nemzetből kisebbségi közösségé vált. A magyar politikus kiemelte a nemzeti, kulturális, oktatási jogok fontosságát felismerő gyulafehérvári határozat jelentőségét. – Mi hiszünk a békés és építő együttélésben, de meggyőződésünk, hogy ezt csakis kölcsönös tiszteletadás mellett lehet elérni – mondta.

Egy hétfőn közölt felmérés szerint a 2019-es, első úzvölgyi temetőgyalázásban főszerepet játszó AUR mellett Diana Sosoaca pártja, az S. O. S. Romania is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt. Az  AUR-nak az utóbbi hónapokban több alkalommal húszszázalékos támogatottságot mértek a közvélemény-kutató cégek. Ezúttal 19,5 százalékkal áll a harmadik helyen, csupán fél százalékkal a kisebbik kományzó formáció, a Nemzeti Liberális Párt mögött. Az adatok szerint Sososaca új pártja hatszázalékos eredménnyel jutna be a törvényhozásba. A listát továbbra is magabiztosan vezetik a szociáldemokraták (harminc százalék), az RMDSZ 4,9 százalékon áll.

Borítókép: Szélsőséges román szervezet vonul az Úz völgyében (Fotó: Maszol/Borsi Balázs)

 

 

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.