Manfred Weber árulással vádolja Orbán Viktort

Árulással és zsarolással vádolják az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjainak vezetői Orbán Viktort, amiért nem támogatja Ukrajna felvételét az unióba, valamint kétségei vannak az újabb, ötvenmilliárd eurós, Kijevnek nyújtandó segéllyel kapcsolatban.

2023. 12. 13. 8:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor legutóbbi találkozója Vlagyimir Putyinnal jól mutatja, hogy elhagyta az „európai csapatot”, és csatlakozott az oroszokhoz – fogalmazott Manfred Weber a Politico brüsszeli hírportál szerdai hírlevele szerint. Az Európai Néppárt (EPP) vezetője árulással vádolta a magyar kormányfőt, és felszólította az uniós vezetőket, hogy Magyarország nélkül is hagyják jóvá az Ukrajnának nyújtandó, ötvenmilliárd euróról szóló támogatást.

 

„Putyin trójai falova” zsarolja Brüsszelt

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy interjúban arról beszélt, hogy Magyarország feloldhatja Kijev további támogatására kivetett vétóját abban az esetben, ha Brüsszel az összes, a jogállamisági aggályok miatt zárolt uniós forrást kifizeti. Az Európai Bizottság szerdán jelentheti be, hogy a magyar igazságügyi reform eredményeképp tízmilliárd euró folyósítását jóváhagyják hazánk részére. 

A Politico által megszólaltatott európai parlamenti képviselők szerint Orbán Viktor egyértelműen zsarolni próbálja Brüsszelt.

Ahogy azt a brüsszeli hírportál is megjegyzi, az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládjai mind Magyarország ellenében foglalnak állást Ukrajna további támogatásának, valamint a háború sújtotta ország uniós csatlakozásának kérdésében. „Ki tudja még számon tartani, hogy Putyin trójai falova hányszor enyhítette az Oroszország elleni uniós szankciókat és késleltette az Ukrajnának nyújtott pénzügyi támogatást?” – idézi a hírlevél Iratxe García, a Szocialisták és Demokraták (S&D) pártcsalád vezetőjét. A spanyol baloldali politikus elfogadhatatlannak tartja, hogy az Európai Bizottság azt fontolgatja, hogy feloldja a jogállamisági és korrupciós aggályok miatt befagyasztott eurómilliárdokat. 

Ha engedünk Orbánnak, tovább fog zsarolni minket

– fogalmazott. Hozzátette: a most kialakult helyzet ismét megmutatja, hogy külügyi kérdésekben el kell törölni az egyhangú döntéshozatal szabályát. 

 

Lehetséges a megállapodás

Más uniós tisztviselők ugyanakkor finomabban fogalmaztak a kérdésben. „Valamit adnunk kell Orbán Viktornak. Ez fáj, de így megy ez” – mutatott rá egy névtelenül nyilatkozó diplomata a Politicónak. 

Hozzátette: hosszú tárgyalások várnak az uniós vezetőkre, azonban optimista a Magyarországgal kötendő megállapodást illetően. 

Egy másik tisztviselő szerint Berlinben és Párizsban is megértik, hogy az uniós források jelentős segítséget nyújthatnak Magyarországnak a gazdasági kihívások leküzdésében. 

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői december 14–15-én találkoznak, hogy Ukrajna uniós tagságáról és a háborúban álló ország további támogatásáról döntsenek. A magyar kormány egyértelművé tette, nem támogatja Kijev uniós csatlakozását a jelenlegi helyzetben, hiszen egyik kritériumnak sem felel meg, ami ehhez szükséges. A Politico hírlevele szerint a tisztviselők ebben a kérdésben optimisták, szerintük sikerül megnyugtatni Magyarországot, hogy a tényleges csatlakozási tárgyalások csak akkor kezdődnek meg, ha Ukrajna teljesíti az elvárásokat. 

 

Borítókép: Manfred Weber, az Európai Néppárt vezetője (Forrás: X/Manfred Weber)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.