Meghazudtolta Brüsszelt a spanyol kormány

Spanyolország igazságügyi minisztere szerint az EU-t nem aggasztja a szeparatista katalánoknak ígért amnesztiatörvény. Az Európai Bizottság elnöke szerint viszont szó sincs ilyesmiről.

2023. 12. 04. 16:09
SÁNCHEZ, Pedro; VI. FÜLÖP
Madrid, 2023. november 17. Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) fõtitkára (b) kormányfõi esküt tesz az alkotmányra VI. Fülöp spanyol király (j) jelenlétében a madridi uralkodói rezidencián, a Zarzuela-palotában 2023. november 17-én. Sánchezt az elõzõ napon választotta miniszterelnökké a spanyol törvényhozás. MTI/AP/EFE pool/Ballesteros Fotó: Ballesteros
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazudott a spanyol igazságügyi miniszter. Az Európai Bizottság tagadja Felix Bolanos állításait, miszerint az EU-t nem aggasztja az az amnesztiatörvény, amit a szocialista párt (PSOE) ígért a katalán nacionalistáknak, ha segítenek Pedro Sánchez kormányfői beiktatásában.

Nulla aggodalommal tölti el az Európai Bizottságot a spanyol jogállamiság egészsége és erőssége, valamint a hatalmi ágak szétválasztása. Tökéletesen ismerik az amnesztiatörvényről szóló javaslatot, és tudják, hogy az abszolút összhangban van az alkotmánnyal, a spanyol jogrendszerrel, valamint az uniós joggal és értékekkel

– fogalmazott Bolanos, miután Brüsszelben találkozott Vera Jourová bizottsági alelnökkel és Didier Reynders igazságügyi biztossal.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke ugyanakkor kategorikusan tagadta Bolanos szavait.

A találkozó utáni brüsszeli közleményben az áll, hogy bár az első megbeszélések konstruktívak voltak, nem mondták, hogy nincsenek fenntartásaik, hanem épp ellenkezőleg. Az uniónak továbbra is vannak kérdései, és folytatni akarja a párbeszédet a Sánchez-kormánnyal, hogy megkapja az összes szükséges pontosítást.

Az elmúlt hetekben rengeteg panasz érkezett az Európai Bizottsághoz spanyol magánszemélyektől, valamint igazságügyi és civil társadalmi egyesületektől, akiket és amelyeket aggaszt a katalán szeparatistáknak ígért amnesztiatörvény, mely kulcsfontosságú volt ahhoz, hogy megalakulhasson az újabb progresszív kormány Spanyolországban. A panasztevők szerint sérül az emberek jog előtti egyenlősége, valamint a spanyol alkotmány és jogállamiság is, hisz a kormány figyelmen kívül hagyja a bíróságok munkáját, és annak a Carles Puigdemont-nak is megadja a kegyelmi intézkedést, aki ellen elfogatóparancs van érvényben. A volt katalán elnök 2017 óta bujkál Belgiumban, ugyanis képtelen volt vállalni a felelősséget azután, hogy alkotmányellenesen kikiáltotta Katalónia függetlenségét.

 

Borítókép: Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára (b) kormányfői esküt tesz az alkotmányra (Fotó: MTI/AP/EFE/Ballesteros)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.