Miért fújják le barnítóval a repülőket felszállás előtt? + videó

Nulla fok alatt kötelező, mert komoly következményei lehetnek, ha nem teszik meg.

2023. 12. 08. 19:40
Forrás: Forrás: Unsplash
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Látványos és természetesen gyorsított videón mutatják be, hogy jégtelenítenek egy repülőgépet a felszállás előtt. Ezt minden alkalommal el kell végezni, amikor nulla fok alá csökken a hőmérséklet. Egy kis fagyott rész is hatalmas gondokat okozhat a levegőben, ugyanis hatással lehet a gép teljesítményére. 

A folyamat során egy viszkózus jegesedésgátló folyadékot visznek fel a repülőgépre, amitől bármilyen jég vagy hó kerül a felszínére, az azonnal elolvad. Ez a folyadék barnás színű, amit vannak olyanok, akik viccesen csak barnítónak hívnak. 

Már alig 0,4 milliméternyi jegesedés is jelentős hatással lehet a gép irányítására, de akár a felszállásra is, hiszen befolyásolja a szárnyak körüli légáramlást.

Nemrég lapuk is írt arról a repülőgépről, amely odafagyott a kifutópályához Németországban.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: unsplash.com)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.