Orbán Viktor: Nincs esély Ukrajna csatlakozási tárgyalásainak megkezdésére + videó

A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, tehát az bennünket olyan nagyon nem befolyásol – fogalmazott Orbán Viktor a csütörtökön kezdődő uniós csúcsra érkezve. A tagállamok állam- és kormányfőinek kétnapos találkozóján Ukrajna további pénzügyi támogatása, valamint a háborúban álló ország uniós csatlakozása lesz a fő téma.

2023. 12. 14. 10:14
null
Hungary's Prime Minister Viktor Orban talks to the media as he arrives at the European headquarters for the EU-Western Balkans summit, in Brussels, on December 14, 2023. EU and Western Balkans leaders are meeting in Brussels in what is seen as an opportunity to reaffirm the EU membership's perspective of the Western Balkans. The crunch summit in Brussels, which diplomats fear could drag on longer than the two days planned, comes as fears mount over Western backing for Ukraine nearly two years into Russia's war. EU chief Ursula von der Leyen on December 13, 2023 urged the bloc's 27 leaders to back massive financial aid for Ukraine and Kyiv's ambitions for membership talks, ahead of a crunch summit. (Photo by JOHN THYS / AFP) Fotó: JOHN THYS / AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Orbán Viktor az uniós csúcsra érkezve a sajtó kérdéseire válaszolt. A közelmúltban Brüsszelből érkező nyomásgyakorlásra elmondta, hogy 

A magyar genetikailag nem érzékeli a nyomást, tehát az bennünket olyan nagyon nem befolyásol. Nekünk álláspontunk van, azt fogjuk képviselni. Szövetségesek? Mindig vannak.

 

A miniszterelnök a nemzetközi sajtó kérdésére megerősítette azon álláspontját is, hogy Ukrajna támogatását az uniós költségvetésen kívül kell helyezni. De azt is kiemelte, hogy Ukrajna még a bizottság ítélete szerint sem teljesíti a csatlakozási feltételeket.

Az előfeltétel az előfeltétel. A hét előfeltételből három nem teljesült. Az én számításom szerint még több sem, de három is bőven elég, hogy azt mondjuk, hogy »srácok, ha nem teljesítettétek az előfeltételeket, akkor nincs esélye a tárgyalások megkezdésének«.

A magyar kormányfő az ülést megelőző napon az Országgyűlésben tételesen is végigvette az említett feltételeket. „A hét feltétel az alkotmánybírók kiválasztásának reformja, az igazságügyi főtanács átvilágítása, a pénzmosás elleni fokozott fellépés, a médiaszabadság garantálása, a korrupció és az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségi jogok érvényesítése volt” – emlékeztetett.

Ezek kapcsán az Országgyűlésen konkrétan a következőket vette számba:

  • az alkotmánybírók kiválasztásának reformjáról szóló törvényt nem hajtották végre, az alkotmánybíróság eljárásáról szóló törvényt pedig el sem fogadták;
  • a pénzmosás elleni fellépésben nem születtek meg a szükséges döntések, és senkit sem vontak felelősségre;
  • a formális garanciák ellenére nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozva az ukrán kormány gyakorlatilag felszámolta a vélemény- és sajtószabadságot.

Három területen – a korrupció, az oligarchák elleni fellépés és a nemzeti kisebbségek ügye – még az Európai Bizottság szerint sem teljesültek a feltételek

– tette hozzá Orbán Viktor. A brüsszeli újságírók nehezen fogadták el a miniszterelnök azon álláspontját, hogy 

a bővítés nem elméleti kérdés, hanem egy érdemeken alapuló, jogilag részletezett folyamat.

Újságírók körében

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója egy képet osztott meg Orbán Viktor sajtótájékoztatójáról, melyen jól látszik, hogy újságírók hada veszi körbe a kormányfőt.

Megjöttek a magyarok!

– írta bejegyzéséhez Orbán Balázs.

 

Csúcsot megelőző „minicsúcs”

Az Európai Tanács ülését megelőzően Orbán Viktor  egyeztetést folytatott az uniós intézmények és több tagállam vezetőjével – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A megbeszélésen Emmanuel Macron francia köztársasági elnök, Olaf Scholz német kancellár, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke és Charles Michel, az Európai Tanács elnöke vett részt.

 

 

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (Fotó: John Thys/AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.