Putyin győzelemre áll, Európa retteghet

Úgy tűnik, Európa nem csak azt hagyja, hogy Ukrajna elveszítse a háborút: ahhoz is kevés kedve van, hogy megvédje magát a jövőbeni orosz agresszióval szemben – írta a The Telegraph brit konzervatív lap hasábjain megjelent véleménycikkében Con Coughlin. A brit publicista szerint Vlagyimir Putyin győzelemre áll Ukrajnában, ez pedig aggodalomra ad okot Európának.

2023. 12. 09. 16:20
SZENT GYÖRGY; PUTYIN, Vlagyimir
Moszkva, 2023. december 8. Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a haza hõseinek napja alkalmából rendezett ünnepségen a moszkvai Kreml Szent György termében 2023. december 8-án. Putyin bejelentette, hogy indul a 2024-es oroszországi elnökválasztáson. Jelenlegi államfõi mandátuma 2024. május 7-én jár le. MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Valerij Sarifulin Fotó: Valerij Sarifulin
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Putyin közel áll a győzelemhez. Európa retteghet – ezzel a címmel közölt véleménycikket a The Telegraph brit konzervatív lap. A szerző szerint a sikertelen ukrán ellentámadás miatt eltűnt az optimizmus az ukrán vezetésből és a hadseregből egyaránt, valamint fennáll annak a veszélye, hogy az ukrán narratíva egyre inkább támadóvá válik a nyugati szövetségesekkel szemben a pénzügyi és katonai támogatásokat illetően. Mindezek, valamint az Izrael és a Hamász palesztin terrorszervezet között egyre elhúzódó konfliktus elmélyítheti a szkepticizmust a nyugati vezetők körében Ukrajna győzelmi képességével kapcsolatban.

Ukrán katonák a fronton. Fotó: Telegram/Volodimir Zelenszkij

A Biden-adminisztráción belül például egyre erősödik az az érzés, hogy érdekeiket jobban szolgálná, ha nyomást gyakorolnának Zelenszkijre a béketárgyalások vonatkozásában, mintsem hogy egy olyan háborút finanszírozzanak, melynek megnyerésére kevés esély van

– mutatott rá Con Coughlin. 

 

Elképzelhetetlen orosz sikerek

Mindeközben úgy tűnik, Oroszország visszanyerte a kezdeményezést a csatatéren, gazdaságát hadigazdasággá alakította, ennek köszönhetően pedig jelentősen sikerült felpörgetni a védelmi ipar produktivitását és növelni kapacitását, valamint nemrégiben a hadsereg létszámának növeléséről is döntött Vlagyimir Putyin. 

A gondolat, hogy Oroszország képes újra lendületet szerezni a harctéren, néhány hónappal ezelőtt elképzelhetetlen volt

– véli a szerző. Hozzátette: az még mindig valószínűtlen, hogy Moszkva elérje az eredeti célt, azaz Volodimir Zelenszkij kormányzatának leváltásával egy bábkormányt emeljen hatalomra Kijevben, azonban egy olyan végkifejlet, melynek eredményeképp Ukrajna területeinek egy része orosz ellenőrzés alatt marad, teljesen reális – és Oroszországban ezt is győzelemként fogják ünnepelni. 

 

Európának nincs kedve megvédenie magát

Ez jelentős kihívás elé állítaná a nyugati szövetségeseket – így Coughlin –, egyrészt megkérdőjeleződne az orosz agresszióval szembeni ellenálló képességük, másrészt pedig arra bátoríthatja az orosz elnököt, hogy további katonai műveleteket hajtson végre a NATO keleti szárnyán. 

Emiatt az elmúlt időszakban számos katonai szakértő kemény kritikát fogalmazott meg a NATO-val szemben: egyesek úgy vélik, hogy a védelmi szövetség képtelen ellátni funkcióját, nem képes megvédeni a kelet-európai országokat. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, Jacek Siewiera, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal vezetője arra figyelmeztet, hogy a keleti NATO-országoknak a következő három évben fel kell készülniük az Oroszországgal való esetleges konfrontációra, mivel a fenyegetés sokkal nagyobb a korábban becsültnél.

A brit publicista szerint az egyértelmű orosz fenyegetés ellenére a nyugati vezetők nem hajlandók kellő komolysággal kezelni a helyzetet. 

Úgy tűnik, Európa nem csak azt hagyja, hogy Ukrajna elveszítse a háborút: ahhoz is kevés kedve van, hogy megvédje magát a jövőbeni orosz agressziótól

– zárta gondolatait Con Coughlin. 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök beszédet mond a haza hőseinek napja alkalmából rendezett ünnepségen a moszkvai Kreml Szent György termében 2023. december 8-án (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Kreml pool/Valerij Sarifulin)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.