Terrortámadást tervezett egy iszlamista férfi Európában

Egy 18 éves fiatal először a nemzeti parlamentet akarta felrobbantani.

2023. 12. 17. 7:05
null
Karlsruhe, 2023. december 15. Két gyanúsítottat kísérnek rendõrök, hogy kihallgatásra vigyék õket a német legfelsõbb bíróság karlsruhei épületéhez 20232. december 15-én, miután a német rendõrség három, a holland pedig egy, feltehetõleg a Hamász palesztin terrorszervezethez tartozó férfit õrizetbe vett. A gyanú szerint a négy férfi merényleteket tervezett európai zsidók és zsidó intézmények ellen. MTI/EPA/Ronald Wittek Fotó: Ronald Wittek
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lengyelországi ügyészség terrorcselekmények előkészítésében való részvétellel vádol egy 18 éves, iszlám hitre tért lengyelt.

A férfi olyan vádakkal néz szembe, amelyek alapján akár tíz évre is börtönbe kerülhet, miután a Belső Biztonsági Ügynökség (ABW) őrizetbe vette. Házkutatást tartottak nála, és bizonyítékot találtak arra, hogy terrortámadást tervezett egy rendőrőrs ellen Zabkowice Slaskie városában.

 

A Super Express című lengyel bulvárlap arról számolt be, hogy a férfi eredetileg a lengyel parlament felrobbantását tervezte, de ez a terv meghaladta a képességeit. Mint kiderült, egy robbanóanyaggal megpakolt övet vagy mellényt akart otthon összeeszkábálni, amelyet az öngyilkos merényletre készülő radikális iszlamisták szoktak viselni.

Arra is fény derült, hogy 2022-ben tért át az iszlámra, és többször kapcsolata lépett az Iszlám Állam nevű terrorszervezettel.

Hogy a szélsőséges iszlamista veszély már Európában van, jól mutatja, hogy nemrég Németországban és Dániában három-három, míg Hollandiában egy embert tartóztattak le a hatóságok. A németországi sajtóban megjelent információk szerint a letartóztatások egy részét a Moszad, az izraeli hírszerző szolgálat irányította.

Az elsődleges információk arról szólnak, hogy a Moszad a letartóztatásokat az európai zsidó közösségek megtámadására irányuló összeesküvés részeként kezeli. Ezzel szemben a dán kormány körültekintőbben fogalmaz, és nem hajlandó megerősíteni vagy cáfolni, hogy letartóztatásaik egyértelműen összefüggenek-e a Németországban történt esetekkel. 

Borítókép: Két gyanúsítottat kísérnek rendőrök, hogy kihallgatásra vigyék őket a német legfelsőbb bíróság karlsruhei épületéhez (Fotó: MTI/EPA/Ronald Wittek)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.