Tízből négy muszlim diák nem hajlandó egyértelműen elítélni a francia tanár lemészárlását

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a francia muszlimok megdöbbentő hányada rokonszenvezik a dzsihadistával.

2023. 12. 09. 20:03
-
Párizs, 2020. október 21. Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvõ Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án, a tanár emlékére szervezett virrasztás kezdete elõtt. Négy nappal korábban egy 17 éves csecsen fiú késsel megölte, majd lefejezte a történelemtanárt Párizs északnyugati elõvárosa, Conflans-Saint-Honorine egyik utcáján. A tettest a rendõrök agyonlõtték. Korábban a tanár az óráján Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott a diákjainak, amikor a szólásszabadságról beszélt MTI/EPA/Julien De Rosa Fotó: Julien De Rosa
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Franciaországban tíz muszlim diákból csaknem négy nem ítélte el határozottan el Dominique Bernard irodalomtanárnő októberi meggyilkolását – hívta fel a figyelmet a közvélemény-kutatásra a Remix News. Az Ifop felmérése 1805, francia állami oktatásban részt vevő, 15 és 17 év közötti diákból álló csoportban kérdezett rá 

a következőre:

Egy tanárt, Dominique Bernardot meggyilkolt egy ingus származású iszlamista egy arrasi középiskolában. Ha a merénylet elkövetőjére gondolsz, mi a reakciód?

Az összes diák 91 százaléka teljes mértékben elítéli a gyilkosságot, 3 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy elítéli a támadást, de osztja a dzsihadista motivációit, 2 százalék nem volt hajlandó elítélni a támadást, és 4 százalékuk közömbös volt a témával kapcsolatban. Ha azonban pusztán a muszlim hallgatók demográfiai adataira összpontosítunk, az adatok jelentősen megváltoztak.

Csupán 62 százalékuk ítélte el egyértelműen a terrortámadást, 23 százalékuk azt mondta, hogy elítéli, de együttérez a támadó indíttatásával, míg 8 százalékuk nem volt hajlandó elítélni a támadást, 7 százalékuk pedig közömbös volt.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a francia muszlimok megdöbbentő hányada rokonszenvet érez a Mohammed Mogucskov nevű dzsihadistával. A támadó Allahot dicsőítette, miközben többször megszúrta Bernardot, és megsebesített három másik munkatársat. 

Mogucskov ugyanazon a napon hajtotta végre a támadást, amelyet Khaled Meshal, a Hamász terrorszervezet alapítója a „dzsihád napjának” kiáltott ki.

Borítókép: Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvő Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.