Adorján , Adrián 2024. március 5.
logo

Tízből négy muszlim diák nem hajlandó egyértelműen elítélni a francia tanár lemészárlását

Magyar Nemzet
2023.12.09. 20:03
Tízből négy muszlim diák nem hajlandó egyértelműen elítélni a francia tanár lemészárlását

Franciaországban tíz muszlim diákból csaknem négy nem ítélte el határozottan el Dominique Bernard irodalomtanárnő októberi meggyilkolását – hívta fel a figyelmet a közvélemény-kutatásra a Remix News. Az Ifop felmérése 1805, francia állami oktatásban részt vevő, 15 és 17 év közötti diákból álló csoportban kérdezett rá 

a következőre:

Egy tanárt, Dominique Bernardot meggyilkolt egy ingus származású iszlamista egy arrasi középiskolában. Ha a merénylet elkövetőjére gondolsz, mi a reakciód?

Az összes diák 91 százaléka teljes mértékben elítéli a gyilkosságot, 3 százalékuk úgy nyilatkozott, hogy elítéli a támadást, de osztja a dzsihadista motivációit, 2 százalék nem volt hajlandó elítélni a támadást, és 4 százalékuk közömbös volt a témával kapcsolatban. Ha azonban pusztán a muszlim hallgatók demográfiai adataira összpontosítunk, az adatok jelentősen megváltoztak.

Csupán 62 százalékuk ítélte el egyértelműen a terrortámadást, 23 százalékuk azt mondta, hogy elítéli, de együttérez a támadó indíttatásával, míg 8 százalékuk nem volt hajlandó elítélni a támadást, 7 százalékuk pedig közömbös volt.

A közvélemény-kutatásból kiderült, hogy a francia muszlimok megdöbbentő hányada rokonszenvet érez a Mohammed Mogucskov nevű dzsihadistával. A támadó Allahot dicsőítette, miközben többször megszúrta Bernardot, és megsebesített három másik munkatársat. 

Mogucskov ugyanazon a napon hajtotta végre a támadást, amelyet Khaled Meshal, a Hamász terrorszervezet alapítója a „dzsihád napjának” kiáltott ki.

Borítókép: Virágcsokrok az iskolánál, ahol megölték Samuel Paty történelemtanárt a Párizs közelében fekvő Conflans Saint-Honorine-ben 2020. október 20-án (Fotó: MTI/EPA/Julien De Rosa)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.