Több ezer bűnözőnek ad kegyelmet az amerikai elnök

Joe Biden olyanokat mentett fel büntetésük alól, akiket marihuánával kapcsolatos bűncselekmények miatt ítéltek el.

2023. 12. 23. 19:02
U.S. President Biden visits Las Vegas
U.S. President Biden visits Las Vegas Fotó: TAYFUN COSKUN
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Joe Biden amerikai elnök kegyelmet ad több ezer, marihuána-bűncselekményekért elítéltnek Washingtonban és a szövetségi területeken. Emellett 11 nem erőszakos kábítószer-bűnöző büntetését is enyhíti, akik „aránytalanul hosszú büntetésüket töltik”.

Biden péntek délelőtt közleményben jelentette be, hogy Amerika a törvény szerinti egyenlő igazságosság elvén alapult. Az elnök szerint ha az enyhített büntetést kapó elkövetők ma állnának az igazságszolgáltatás elé, akkor mindegyikük lényegesen alacsonyabb büntetést kapott volna.

Az elnök kifejtette, hogy a marihuána használatára és birtoklására vonatkozó bűnügyi nyilvántartások szükségtelen akadályokat állítottak a foglalkoztatás, a lakhatás és az oktatási lehetőségek elé. „Túl sok élet borult fel a marihuánához való kudarcot vallott megközelítésünk miatt. 

Itt az ideje, hogy kijavítsuk ezeket a hibákat

 − mondta.

Biden kegyelme az egyszerű marihuána-bűncselekmények miatt a szövetségi területeken és Washingtonban eddig legalább 6500 emberen segített. Ez a legtöbb ember, aki elnöki kegyelmet kapott azóta, hogy Jimmy Carter elnök több mint 200 ezer embernek kegyelmet adott, akik a vietnámi háború idején kibújtak a szolgálat alól.

Borítókép: Joe Biden amerikai elnök (Fotó: Tayfun Coskun/ANADOLU/Anadolu via AFP)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.