Tombol a bandabűnözés Svédországban

Tizenkét óra alatt hárman vesztették életüket.

2023. 12. 18. 7:59
KRISTERSSON, Ulf
Stockholm, 2023. október 2. Rendõr egy lezárt útszakaszon Stockholm Hasselby Villastad északnyugati városrészében, ahol robbanás történt egy lakóépületben 2023. október 2-án. Egy héten belül másodszor történt detonáció Stockholmban, szeptemberben összesen 12 ember esett áldozatul az alvilági szervezetek háborújának Svédországban. Ulf Kristersson miniszterelnök szeptember 29-én bejelentette, hogy bevonják a hadsereget a bûnbandák elleni küzdelembe. A kabinet októberben terjeszti be az országot sújtó példátlan bûnözési hullám felszámolására irányuló javaslatait a fegyveres erõk és a rendõrség együttmûködésének módjáról. A hadsereg bevonása a bûnüldözésbe nagyon szokatlan lépés a skandináv államban. MTI/EPA/TT/Henrik Montgomery Fotó: Henrik Montgomery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindössze 12 óra alatt három fegyveres incidens három halálos áldozatot követelt a svédországi Uppsalában és Stockholmban. 

A svéd média tragédiákkal teli napként jellemzi ezt a napot, amely ismét rávilágít arra, hogy folyamatosan növekszik a bandaháborúk miatt elhunytak száma, írja a Voice of Europe hírportál. 

A múlt héten egyik este két férfi halt meg lövöldözésekben különböző helyszíneken. Először egy 18 éves fiút öltek meg egy dél-stockholmi mezőn, majd néhány órával később egy másik férfi esett áldozatul a város egy másik részén.

Másnap kora reggel egy 25 éves nő egy Uppsala külvárosában lévő házban történt robbanás következtében vesztette életét. A rendőrség gyanúja szerint nem ő volt a támadás célpontja. 

A szomszédos épületben a stockholmi éjszakai lövöldözésekért felelős Foxtrot bandához köthető férfit regisztráltak. Az uppsalai robbanás összesen öt épületet rongált meg, sok lakás lakhatatlanná vált. A Foxtrot-banda vezetője, Rawa Majid, alvilági nevén a Kurd Róka jelenleg Törökországban tartózkodik, onnan irányítja a bűnszervezetet, bár egyes források szerint már letartóztatták.

Rawa Majid
A Kurd Róka. Forrás: Polisen

Ahogy arról lapunk beszámolt, a svédországi leszámolások mellett hozzá köthetők a néhány héttel korábban Isztambulban kitört lövöldözések is. Majidot a hírek szerint az iráni határon kapták el. A hírt a svéd köztévé, az SVT saját forrásokra hivatkozva jelentette be vasárnap este. Majidot állítólag akkor tartóztatták fel, amikor átlépte a török–iráni határt, feltehetően hamis iratokkal. Az értesülések kapcsán több független forrásra hivatkozik a közmédia, de a svéd hatóságok nem erősítették meg a hírt, ráadásul az Expressen svéd lap úgy tudja, hogy a kelet-iraki Kurdisztánban található Qaladiza városa és az iráni Baneh között tartóztatták le a Kurd Rókát. 

A svédországi áldozatok közül sokan a bűnözők rokonai, köztük anyák, testvérek vagy élettársak – erősítette meg Magnus Jansson Klarin, a regionális rendőrség szóvivője. Kifejtette, hogy a szeptemberben meggyilkoltak többsége szoros kapcsolatban állt a bandatagokkal.

Svédországban idén szeptember 15-ig 261 lövöldözés történt, amelynek 34 halálos áldozata és 71 sérültje volt. Emellett 124 robbantás is történt, amelyeket a bandák a megfélemlítés eszközeként vetnek be.

 

Borítókép: Rendőr egy lezárt útszakaszon Stockholm Hasselby Villastad északnyugati városrészében, ahol robbanás történt egy lakóépületben 2023. október 2-án (Fotó: MTI/EPA/TT/Henrik Montgomery)

 

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.