Az amerikai és a török külügyminiszter a gázai segélyekről és a NATO-bővítésről egyeztetett

A gázai humanitárius segítségnyújtás felgyorsításáról és a svéd NATO-tagságról egyeztetett telefonon az amerikai és a török külügyminiszter – derül ki az amerikai külügyminisztérium vasárnap kiadott közleményéből.

Forrás: MTI2023. 12. 18. 6:42
BLINKEN, Antony
Washington, 2023. augusztus 15. Antony Blinken amerikai külügyminiszter sajtótájékoztatót tart a washingtoni külügyminisztériumban 2023. augusztus 15-én. MTI/AP/Alex Brandon Fotó: Alex Brandon
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A külügyi szóvivő közlése szerint Antony Blinken és török kollégája, Hakan Fidan telefonon egyeztetett, amelynek során az Izrael és a Hamász közötti konfliktusról hangsúlyozták a Gázai övezetbe irányuló humanitárius segítségnyújtás kiszélesítésének és felgyorsításának fontosságát.

A rövid amerikai közlemény szerint a két külügyminiszter megvitatta a Svédország NATO-felvételéről szóló döntés mielőbbi ratifikációjának fontosságát török részről.

Az amerikai külügyminiszter szombaton a kuvaiti kollégájával egyeztetett telefonon, akivel megerősítették a két ország közötti stratégiai kapcsolatok fontosságát. Antony Blinken részvétét fejezte ki a kuvaiti uralkodó, Naváf el-Ahmad el-Dzsábir Ál Szabáh halála miatt.

A kuvaiti emír halála miatt a Közel-Keleten tartózkodó amerikai védelmi miniszter is kifejezte részvétét szombaton. Lloyd Austin a 86 éves korában elhunyt uralkodót az Egyesült Államok nagyra értékelt partnerének és barátjának nevezte, aki elkötelezett volt a közel-keleti feszültségek csökkentése mellett.

Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter közel-keleti látogatásán érintette Izraelt, valamint Katarba és Bahreinbe is ellátogatott. Emellett felkeresi a Földközi-tenger keleti medencéjében tartózkodó amerikai repülőgéphordozót, a USS Gerald R. Fordot, amely a parancsnoki hajója az október 7-e után a térségbe vezényelt, több egységből álló amerikai harci köteléknek.

 

Borítókép: Antony Blinken amerikai külügyminiszter (Fotó: MTI/AP/Alex Brandon)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.