Volodimir Zelenszkij nagyon megdicsérte Romániát

Az ukrán elnök elsősorban a lengyelországi mezőgazdasági exporttilalom idején nyújtott román segítséget emelte ki.

ZELENSZKIJ, Volodimir
Kijev, 2023. december 19. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelõ sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én. MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko Fotó: Szerhij Dolzsenko
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiemelten számolt be a román sajtó arról, hogy Volodimir Zelenszkij kedd esti évértékelő sajtótájékoztatóján megdicsérte Romániát, s nagyra értékelte Klaus Johannis államfő Kijevvel kapcsolatos lépéseit. Ukrajna elnöke azért elégedett különösképpen Romániával, mert Bukarest, a többi szomszédos állammal ellentétben, szabad utat engedett az ukrán gabona exportjának. 

Zelenszkij elsősorban a lengyelországi mezőgazdasági exporttilalom idején nyújtott román segítséget emelte ki.

Hála istennek színre lépett a bölcsen gondolkodó Románia. Klaus Johannis elnök segített nekem. Segítette a gazdáinkat, hogy túléljék a helyzetet. Voltak emiatt nehézségei, voltak tiltakozások, de megmutatta erős emberi énjét, s azt mondta: első az érték, ezt követi csak a pénz

– idézte a bukaresti média Zelenszkij kijelentését.

Románia egyébként valóban jelentős szerepet vállalt az ukrán gabona nemzetközi piacokra való tranzitjának biztosításában. Már szeptemberben több sajtóértesülés szerint kicselezték az exporttilalmat Romániában. Akkor moldovai áruként érkezett az uniós tagállamba az ukrán búza. Ezt a román gazdák szervezetei a bukaresti kormánynak írt levelükben nehezményezték. 

November végén a világ élelmezési biztonságáról szóló kijevi nemzetközi csúcstalálkozón elhangzott online felszólalásában Marcel Ciolacu kormányfő azzal dicsekedett, hogy az ukrán export több mint hatvan százaléka a Románia által biztosított szállítási folyosókon keresztül haladt át. 

Az elkövetkező időszakban a szállítási kapacitás növelését akarjuk elérni a nemzetközi partnerek és az Európai Unió közvetlen támogatásával

– mondta akkor a román miniszterelnök. Az év első tíz hónapjában 29,4 millió tonna gabonát exportáltak a konstancai kikötőn keresztül, ennek negyven százaléka Ukrajnából érkezett.

Borítókép: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök évértékelő sajtótájékoztatót tart Kijevben 2023. december 19-én (Fotó: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.