A vámosok is fegyvert kapnak, hogy meg tudják védeni magukat a drogbandákkal szemben

A svéd határon is riasztóan megnőtt a súlyos, erőszakos bűncselekmények száma.

Forrás: V4NA2024. 01. 22. 17:47
KRISTERSSON, Ulf
Stockholm, 2023. október 2. Rendõr egy lezárt útszakaszon Stockholm Hasselby Villastad északnyugati városrészében, ahol robbanás történt egy lakóépületben 2023. október 2-án. Egy héten belül másodszor történt detonáció Stockholmban, szeptemberben összesen 12 ember esett áldozatul az alvilági szervezetek háborújának Svédországban. Ulf Kristersson miniszterelnök szeptember 29-én bejelentette, hogy bevonják a hadsereget a bûnbandák elleni küzdelembe. A kabinet októberben terjeszti be az országot sújtó példátlan bûnözési hullám felszámolására irányuló javaslatait a fegyveres erõk és a rendõrség együttmûködésének módjáról. A hadsereg bevonása a bûnüldözésbe nagyon szokatlan lépés a skandináv államban. MTI/EPA/TT/Henrik Montgomery Fotó: Henrik Montgomery
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A svédországi vámtisztviselőket szolgálati pisztolyokkal és puskákkal szerelik fel, hogy megvédjék magukat a drogbandák ellen, miközben a svéd határon riasztóan megnőtt a súlyos, erőszakos bűncselekmények száma, hívja fel rá a figyelmet a V4NA hírügynökség.

A svéd kormánynak hétfőn benyújtott jelentés nyomán kiadott sajtóközleményben a fővámügyi tisztviselő elmondta, hogy a szervezetnek kötelessége gondoskodni munkatársai biztonságáról, akik egyre nagyobb valószínűséggel kerülnek kapcsolatba az európai határokon át kábítószereket csempésző erőszakos bűnözőkkel, írja a RMX News hírportál.

Az egyre súlyosabbá váló bűnözés és a közelmúltbeli események miatt most biztonságosabb munkakörülményeket kell teremtenünk – mondta Charlotte Svensson vámügyi főigazgató.

Kifejtette, hogy egyre gyakrabban koboznak el nagy mennyiségű kábítószert „erőszakra hajlamos bűnözőktől”, akik a lefoglalt áru utcai értékét figyelembe véve képesek inkább rátámadni a vámosokra.

Jelenleg a svéd vámtisztviselők csak gumibotokkal és paprikaspray-vel vannak felszerelve.

„Svédországban a bűnözők szemrebbenés nélkül lőnek, és senki nem tudja garantálni, hogy nem teszik ugyanezt, ha kábítószerrel vagy fegyverrel kapjuk el őket” – mondta egy névtelenül nyilatkozó tisztviselő az SVT Nyheter svéd állami televíziónak.

Ahogy arról már a V4NA is beszámolt, Svédországban soha nem látott szintre emelkedett a bandabűnözés, a robbantások és a lövöldözések száma is ismét rekordot döntött tavaly.

Tavaly szeptemberben Anders Thornberg svéd országos rendőrfőkapitány úgy fogalmazott, hogy

Svédország a véres bandaháborúk és lövöldözések soha nem látott hullámának tanúja

– emlékeztet a RMX News.

„Több 13 és 15 év közötti fiút megöltek, egy bűnöző édesanyját saját otthonában gyilkolták meg, egy fiatalembert pedig munkába menet lőttek le Uppsalában” – sorolta a legszélsőségesebb példákat a svéd rendőrfőnök egy televíziós sajtótájékoztatón.

2022-ben rekordszámú, 60 halálos áldozattal járó lövöldözést regisztráltak országszerte, és tavaly december elejéig már 50 embert öltek meg lövöldözésekben. Emellett 140 robbantásos merénylet is történt, ami jelentősen meghaladja az előző évben regisztrált 90 esetet.

A svéd rendőrség becslései szerint országszerte mintegy 30 ezer embernek van közvetlen kapcsolata a bandabűnözéssel, köztük kilencezer aktív tagnak és 21 ezer hozzájuk kapcsolódó személynek, akik közül sokan kiskorúak, akiket egyre inkább arra készítenek fel, hogy a bűnbandák nevében súlyos bűncselekményeket kövessenek el.

A kábítószeren kívül a Svéd Vámhivatal 2023-ban 93 millió svéd korona (8,15 millió euró) készpénzt is lefoglalt a határokon, ami 22 millió koronával több, mint egy évvel korábban.

„A bűncselekményekből származó jövedelmet kiviszik Svédországból, hogy aztán más országokban mossák tisztára. A pénz aztán a kábítószer-kereskedelmet és a csempészetet irányító bűnözők zsebébe kerül. Ez ellen természetesen küzdenünk kell” – tette hozzá Svensson.

Borítókép: Rendőr egy lezárt útszakaszon a svédországi Stockholm Hasselby Villastad északnyugati városrészében, ahol robbanás történt egy lakóépületben 2023. október 2-án (Fotó: MTI/EPA/TT/Henrik Montgomery)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.