Aláírásgyűjtés indult Magyarország ellen Brüsszelben

Petri Sarvamaának, a Néppárt finn képviselőjének célja, hogy megfossza Magyarországot az Európai Tanácsban való szavazati jogától.

2024. 01. 09. 9:46
SARVAMAA, Petri;
Brüsszel, 2022. november 17. Petri Sarvamaa finn európai parlamenti képviselõ, az Európai Néppárt frakciójának tagja a jogállamiság magyarországi helyzetével kapcsolatos uniós aggályokra adott magyar válaszintézkedésekkel kapcsolatban tartott sajtóértekezleten az Európai Parlament brüsszeli épületében 2022. november 17-én. MTI/EPA/Stephanie Lecocq Fotó: Stephanie Lecocq
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Most vagy soha” – írja bejegyzésében Petri Sarvamaa, a Néppárt finn európai parlamenti képviselője. Az Európai Parlament jogállamisági tárgyalója aláírásgyűjtésbe kezdett,

amelynek sikere esetén Orbánt megfoszthatják az Európai Tanácsban való szavazati jogától.

A petíció – melyet péntekig írhatnak alá a képviselők, mielőtt az Európai Parlament elnöke elé terjesztik – célja, hogy felszólítsa az Európai Bizottságot vagy az Európai Tanácsot, hogy 

indítsa el a 7. cikkely szerinti eljárás következő szakaszát, ami végső soron Magyarország szavazati jogának felfüggesztéséhez vezethet.

A képviselő sorsdöntő pillanatnak nevezte kezdeményezését, mert szerinte az EU működőképessé tételének egyetlen módja, hogy Orbán Viktor (azaz a tanácsban Magyarország) szavazati jogát elvegyék.

Ugyanakkor az Európai Parlament saját kezdeményezésű, képviselők által aláírt petícióinak nincs közvetlen jogalkotási kötelező ereje más uniós intézményekre nézve – így közvetlen beleszólása sincs a kormányközi testület égisze alatt zajló hetes cikkely szerinti eljárás lezajlására.

Az üzenet kétértelmű. Egyrészt a közelgő választásokra való kampány folyamatos felfokozódását látjuk. Erre azért is lehet szüksége Brüsszelnek, mert a

nemrég megjelent elemzések szerint a jobboldali és jobbközép európai pártcsaládok, mint például az EPP vagy az IDR támogatottsága nőni fog, velük szemben a balliberálisok és a zöldek pedig visszaesnek.

A másik vetülete a petíciónak az, hogy a magyarellenes EU-erők erőfitogtatást tartsanak a közelmúltban a médiát leuraló híresztelés kapcsán, miszerint a magyar kormányfő kerülhet a tanács elnöki székébe. Brüsszel megmutatja nekünk, hogy van jó pár trükk a tarsolyában arra, hogy hogyan támadja Magyarországot.

Borítókép: Petri Sarvamaa finn európai parlamenti képviselő (Fotó: MTI/EPA/Stephanie Lecocq)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.