Dicsérik, de aggódnak is Orbán Viktor miatt Romániában

Európa politikai válságban van, Orbán Viktoron kívül egyetlen uniós politikusnak sincs víziója – vélekedett egy szociológus.

JANSA, Janez; ORBÁN Viktor; PASTRANA, Andres
Brüsszel, 2023. november 14. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közzétett képen Orbán Viktor kormányfõ, a Fidesz elnöke, a Kereszténydemokrata Internacionálé (CDI–IDC) egyik alelnöke (j2) felszólal a Kereszténydemokrata Internacionálé brüsszeli vezetõségi ülésén 2023. november 14-én. Mellette Andres Pastrana korábbi kolumbiai államfõ, a CDI–IDC elnöke (j3) és Janez Jansa, a szervezet szlovén alelnöke (j). MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az egész Európa politikai válságban van, Orbán Viktoron kívül egyetlen uniós politikusnak sincs víziója az unió szerepével kapcsolatban – mondta egy interjúban Dan Dungaciu szociológus, a Román Akadémia politikatudományi intézetének vezetője.

Ki politizál, kinek van politikai elképzelése az Európai Unióban? Majdnem senkinek. Tetszik vagy sem, Orbán Viktornak van egy politikai víziója. Nem értünk egyet vele, de van politikai elképzelése. Ki áll elő egy vízióval? Macron néha felébred és mond valamit nekünk, de azután semmi sem történik

– mondta Dungaciu. 

Közben a magyar miniszterelnök miatt aggódott az Európai Parlamentben a kisebbik román kormányzati erő, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) képviselője. Daniel Buda szerint Orbán Viktort minden tevékenységében korlátozni kell. A néppárti politikus azt mondta, a magyar kormányfő számos uniós tagállamban híveket toboroz.

Már most olyan példakép, akit sok választópolgár saját országa vezetésében látna szívesen

– panaszkodott a román képviselő.

Mint a Maszol erdélyi hírportál által idézett Buda fogalmazott: tisztában van a júliustól kezdődő magyar uniós elnökség körüli vita bonyolultságával, de „nagyon határozottnak kell lenni Orbán Viktorral kapcsolatban”.

A PNL-ben remélt forgatókönyvként számolnak azzal, hogy az államfői mandátuma utolsó évét töltő Klaus Johannis veheti át az Európai Tanács elnöki tisztségét július 1-jétől, amennyiben Charles Michel távozik posztjáról. Johannist korábban is emlegették magas európai tisztség kapcsán. A bukaresti kormánypárt politikusai az Orbán Viktor ideiglenes pozícióba kerülése miatti brüsszeli aggodalmakban bíznak. Azt remélik, hogy gyors döntés születik Michel utódjáról, s így eshet a választás a román elnökre

Borítókép: Orbán Viktor kormányfő (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.