Drasztikus akciók egész Franciaországban, a gazdák haragja nem csillapodik + videó

Úttestre borított disznótrágya, a városokba terelt állatcsordák és hatalmas tüzek. Elhatalmasodik a káosz a francia gazdák tüntetései miatt, aminek egyelőre nem látni a végét.

2024. 01. 30. 13:21
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Úttorlaszok, utakra borított gyümölcsök és zöldségek, felborított teherautók, kiborított trágyakupac és mindenhol szemét, ezek a képsorok jönnek szembe a világhálón a francia gazdák elégedetlenségéről.

A gazdák úgy látják, hogy a Gabriel Attal vezette francia kormány nem tesz eleget a megsegítésükért: azt követelik, ne legyen több tilalom a növényvédő szerekre, állítsák le az üzemanyagárak emelkedését, továbbá jobb munka- és életkörülményeket követelnek. 

Párizs, úgy tűnik, hajlandó engedményeket tenni. A Reuters hírügynökség közlése szerint a francia kormány pénteken már elvetette a dízelre vonatkozó kedvezmény fokozatos kivezetését, és további lépésekre is hajlandóságot mutatott.

„Úgy döntöttünk, hogy a mezőgazdaságot mindenek fölé helyezzük” – idézte a francia miniszterelnököt a Politico című lap. Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy a megkérdezett franciák 82 százaléka támogatja a gazdák egész országot megbénító ellenállását, és mindössze 17 százaléka vallja azt, hogy a kormánynak sikerül kezelnie a helyzetet. Attal úgy fogalmazott: „a gazdák nélkül nincs ország.”

Borítókép: Trágyadomb az aszfalton egy országos gazdatüntetésen a dél-franciaországi Salon-de-Provence városban 2024. január 27-én (Fotó: MTI/EPA/Sebastien Nogier)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.