Ennyi pénzt kerestek az embercsempészek a migránsokon

Európa-szerte alkalmazzák a migránsok, így óriási probléma Nagy-Britanniában is, hogy a magukat gyereknek valló migránsok valójában már felnőttek. Azért alkalmazzák ezt a trükköt, mert a gyerekeknek hamarabb megadják a tartózkodási engedélyt és az ellátásuk is jobb. A brit ellenzéki Munkáspárt eközben azt is kiszámolta, hogy mennyi pénzt kerestek eddig az embercsempészek a migránsokon.

2024. 01. 10. 15:07
null
Bari, 2023. december 30. Illegális bevándorlók regisztrálnak, miután az õket szállító Ocean Viking hajó kikötött a dél-olaszországi Bariban 2023. december 30-án. A civilhajó összesen 244 migránst vett fedélzetére a líbiai partok közelében. MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano Fotó: Donato Fasano
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2020 óta az Egyesült Királyságba érkező és magukat kiskorúnak valló migránsok csaknem feléről derült ki, hogy valójában felnőttek. Összesen 8766 magát gyermeknek valló migráns 3944 esetben nagykorú volt. Ezt a trükköt már régóta alkalmazzák a migránsok Európa-szerte, és óriási probléma Nagy-Britanniában, mivel a kiskorúak a felnőtt migránsokhoz képest jobb ellátást és nagyobb védelmet élveznek, valamint nagyobb esélyük van arra, hogy megkapják a jogot az országban maradásra.

Egy különösen kirívó példa erre 2020-ban történt, amikor az angliai Coventryben egy középkorúnak tűnő állítólagos gyermek migránst tizenéves iskolás gyerekek mellé helyeztek el. 

Nem gyermek, kopaszodik, az isten szerelmére

– hívta fel a figyelmet akkor az egyik szülő. Egy másik figyelemre méltó eset 2016-ban történt, amikor egy 38 éves férfit átszállítottak Nagy-Britanniába a calais-i migránstáborból egy olyan program részeként, amelynek célja a Franciaországból érkező gyermekmigránsok befogadása volt. Bár az aktivisták megpróbálták elhitetni, hogy tolmácsolás miatt segítettek az áttelepítésben, később kiderült, hogy nem képes tolmácsolni a férfi. Az aktivisták tehát nyilvánvalóan hazudtak.

Mennyi pénzt kerestek a migránsokon az embercsempészek?

Eközben az ellenzéki Munkáspárt azt is kiszámolta, hogy mennyi pénzt gyűjthettek össze eddig az embercsempészettel foglalkozó bűnbandák, akik a Franciaország és Nagy-Britannia közötti transzfert biztosítják az illegális migránsoknak.

2018 óta mintegy  114 500 illegális migráns kelt át a La Manche csatornán, akik átlagosan négyezer fontot fizettek az embercsempészeknek minden egyes útért, ami összesen 457 millió 288 ezer fontra becsült nyereséget jelent a bandáknak.

Mivel ez nem tartalmazza azokat az összegeket, amelyeket a francia bűnbandák szednek be az indulás előtt, a mintegy félmilliárdos összeg minden bizonnyal jóval magasabbra rúg. 

A konzervatívok az elmúlt öt évben hagyták, hogy egy egész, több millió fontot érő veszélyes bűnözői ipar fejlődjön ki a határaink mentén... A bűnözők nagy pénzt keresnek azzal, hogy életek tízezreit teszik kockára, és nevetségessé teszik az Egyesült Királyság határbiztonságát

– jelentette ki Yvette Cooper ellenzéki politikus.

Igaz, hogy a Munkáspárt megfogadta, hogy lecsap az embercsempész-hálózatokra, ugyanakkor ellenezte a további illegális migráció megakadályozását célzó intézkedéseket, köztük a konzervatív kormány azon tervét, hogy az illegális migránsokat Ruandába küldjék ahelyett, hogy szállodában és menekültügyi központokban helyeznék el őket Nagy-Britanniában, amíg kérelmüket feldolgozzák.

Borítókép: Illegális bevándorlók regisztrálnak (Fotó: MTI/EPA/ANSA/Donato Fasano)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.