Fogadta az észak-koreai külügyminiszert az orosz elnök

Moszkva támogatja a Koreai-félszigeten fennálló problémák rendezését.

Forrás: MTI2024. 01. 17. 6:24
PUTYIN, Vlagyimir
Szentpétervár, 2023. december 26. Vlagyimir Putyin orosz elnök a Független Államok Közösségéhez tartozó országok informális csúcstalálkozója alkalmából adott ünnepi koncertet hallgtaja Szentpéterváron 2023. december 26-án. MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat Fotó: Orosz elnöki sajtószolgálat
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fogadta a Kremlben Cso Szon Hui észak-koreai külügyminisztert orosz hivatali partnere, Szergej Lavrov társaságában Vlagyimir Putyin orosz elnök – közölte kedd este Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője.

A két tárcavezető ezt megelőzően a moszkvai külügyminisztériumban tárgyalt, a Kremlben pedig tájékoztatták Putyint az elért megállapodásokról. A találkozón orosz részről részt vett Jurij Usakov, az orosz államfő külpolitikai tanácsadója is.

Putyin Peszkov szerint kézfogással üdvözölte az észak-korai diplomácia vezetőjét.

A külügyminiszterek találkozóján Lavrov kijelentette, hogy Moszkva támogatja a Koreai-félszigeten, általában az Északkelet-Ázsiában fennálló problémák átfogó és igazságos rendezését.

Mindig is kiálltunk az előfeltételek nélküli tárgyalási folyamat megteremtése mellett a tartós béke és stabilitás elérése érdekében egész Északkelet-Ázsiában. Oroszország mind önállóan, mind Kínával közösen erre vonatkozó javaslatokat nyújtott be az ENSZ Biztonsági Tanácsához. Ezek a tárgyalóasztalon vannak

– mondta Lavrov.

Az orosz diplomácia vezetője kijelentette, hogy Oroszország mindig is támogatta a KNDK-t az ENSZ-ben, és méltatta, hogy Észak-Korea ugyanígy jár el Moszkva álláspontjának megerősítésében, egyebek között az ukrajnai különleges hadművelet ügyében. Lavrov szerint a mostani tárgyalások nagyon időszerűek voltak, és lehetőséget adtak arra, hogy összegezzék a megkezdett aktív munka előzetes eredményeit a vosztocsniji szeptemberi csúcstalálkozón elért megállapodások teljesítése érdekében.    

Cso azt hangoztatta, hogy Észak-Korea mindent megtesz az Oroszországgal való kapcsolatok fejlesztéséért. Emlékeztetett rá, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnöknek érvényes meghívása van Phenjanba.

 

Borítókép: Vlagyimir Putyin orosz elnök (Fotó: MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.