Hamász-terroristák számoltak be a bevetett módszerekről + videók

Az elfogott katonák arról beszéltek, hogyan használja a Hamász a civileket pajzsként.

2024. 01. 02. 9:46
null
Bét-Hanún, 2023. december 17. Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvõ Bét-Hanúnban, az erezi határátkelõhely közelében 2023. december 17-én. A Hamász fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/AP/Ariel Schalit Fotó: Ariel Schalit
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyre több információ lát napvilágot annak kapcsán, milyen módszereket alkalmaznak az Izrael ellen indított háborúban a Hamász palesztin terrorszervezet katonái. Az izraeli hadsereg hétfőn néhány olyan kihallgatásról készült videót tett közzé, amelyben maguk az elfogott terroristák ismerik be, hogy a Hamász élő pajzsként használja a gázai lakosságot a rendkívül zsúfolt enklávéban. Két gyanúsított részletesen számol be a különböző incidensekről és azokról az esetekről, amikor a civileket terrorcselekmények során használta fel a Hamász. 

Izrael többször kijelentette, hogy a terrorszervezet hadműveleti bázisokat helyez el kórházak, iskolák, mecsetek és polgári épületek alatt. Számos esetben rakétákat lőttek ki iskolákból, fegyvereket és lőszereket tárolnak az intézményekben és egész alagútrendszereket építettek ki a polgári infrastruktúrával szorosan. 

A kihallgatás során a gyanúsítottak elmondják, hogy a Hamász elsősorban azért alkalmazza ezt a technikát, mert a terrorszervezet tisztában vele, hogy ezeket a létesítményeket Izrael nem veszi célba a műveletei során – írja a The Times of Israel.

Muhammad Darvis Amara, a Hamász Shati zászlóaljának egyik ügynöke a kihallgatás során elismerte, hogy a Hamász nem csak megállította a Rafah felé délre menekülő gázaiakat, hanem északra, a Shifa kórházhoz irányította őket. Ott tartották a civileket, miközben a Hamász terroristái a kórház alatt, alagutakban rejtőzve vártak. Mint mondta, ő és más civilek a kórház földszintjén tartózkodtak, majd pedig amikor az izraeli erők elérték az egészségügyi központot, a terroristák kijöttek az alagutakból és elvegyültek a civilek, a betegek és a menedéket keresők közé.

A másik gyanúsított, Zohadi Ali Zahadi Sahin, akit a Palesztin Iszlám Dzsihád tagjaként, ügynökeként azonosítottak elmondta, hogy a Hamász harcosai elfoglalták az otthonát miután egy iskolában húzta meg magát. Azt mondta a fiának, hogy néhány naponta ellenőrizze az otthonukat, hogy megbizonyosodjon arról, senki sem tör be, hogy ellopja a holmijukat. Mint részletezte, az egyik nap a fia benyitott a lakásba, ahol mindenhol rendetlenség volt és a Hamász harcosai ott aludtak a házban.

Azt mondta, hogy nem adott beleegyezést ahhoz, hogy a Hamász használja a lakását az Izrael elleni harcra.

Elhagytuk a lakást, és ők átvették az irányítást. A felső emeleten, ahol a fiam lakik... egy mesterlövész ült az ablaknál, a másik szobában pedig több terrorista volt. Azt mondta, több mint húsz ember volt a lakásban, a fegyvereiket a padlóra dobálták

– mondta.

Egy másik esetet felidézve elmondta a kihallgatónak, hogy egy Hamász-ügynök megpróbált robbanószerkezetet elhelyezni néhány méterre egy ismerőse otthonától. A terroristák pedig a tiltakozó tulajdonost lábon lőtték. Az Izraeli Védelmi Erőknek arról is szól, hogy a terroristák önkényesen egész egyszerűen csak kisajátítják a civil lakásokat. 

Robbanószerkezeteket helyeznek el az ajtók mellett olyan otthonokban, ahol kisgyerekek tartózkodnak, és azt mondják a lakóknak, hogy elmehetnek abban az esetben, ha  gondjuk van ezzel

– részletezte.

Borítókép: Izraeli katonák a Gázai övezetet irányító Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei által használt alagútban, a Gázai övezet északi részén fekvő Bét-Hanúnban, az erezi határátkelőhely közelében 2023. december 17-én (Fotó: MTI/AP/Ariel Schalit)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.