„Hordjanak magukkal könnygázt a tanárok!”

Az oktatásban dolgozók védelmére nem áll rendelkezésre elegendő rendőr egy francia polgármester szerint, ezért azt javasolta, hogy lássák el a tanárokat könnygázzal, paprikaspray-vel vagy riasztó karkötővel.

2024. 01. 24. 16:56
illusztráció, iskola, tanár (Forrás: Pexels)
illusztráció, iskola, tanár (Forrás: Pexels) Forrás: Forrás: pexels
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Éric le Dissès, a Marseille közelében fekvő Marignane polgármestere levélben fordult a város tanáraihoz, a levél másolatát pedig elküldte az oktatási felügyelőnek is. Ebben 

Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy nem áll rendelkezésre elég rendőr az oktatásban dolgozók védelmére, és azt javasolta, hogy a tanárok szerezzenek be könnygázgránátot, paprikasprayt, vagy hangriasztós karkötőt, hogy így jobban meg tudják védeni magukat. 

A polgármester a tavaly októberi arrasi iskolai terrortámadást hozta fel példaként, amikor egy tanárnő életét vesztette. Szerinte ez a haláleset elkerülhető lett volna, ha a tanárok megfelelő felszereléssel rendelkeznek. 

Éric le Dissès a közösségi oldalán utalt egy nemrégiben a városában történt támadásra is, amelynek során egy tanárra négy diák támadt rá.

Védőspray-vel ellátni őket a legkevesebb, amit rövid távon megtehetünk 

– fogalmazott. A BFM TV francia hírtelevíziónak azt is hozzátette, hogy már minden második tanár kérte tőle, hogy szereljék fel őket paprikaspray-vel. 

A tanári szakszervezet munkatársai és a helyi rendőrfőnök elutasította az ötletet – utóbbi emlékeztette a polgármestert, hogy a könnygáz „D kategóriájú fegyver, amelynek jogos ok nélküli birtoklása és szállítása tilos”. „Vigyáznunk kell, hogy a tanárokat ne változtassuk önbíráskodókká” – tette hozzá Charlotte Bourgougnon, az FSU-SNUIPP 13 pedagógus-szakszervezet titkára. 

Ahogy arról lapunk is beszámolt, az elmúlt hónapokban valóban megugrott Franciaországban a tanárokat érő támadások száma. A pedagógusokat érő atrocitások ráadásul gyakran fizikai erőszakba torkollanak. 

Tavaly októberben Arras egyik középiskolájában késelt halálra egy iszlamista egy tanárnőt, Dominique Bernard-t, ami újabb lavinát indított el. 

Több olyan esetet is jelentettek, amikor diákok, vagy az iskolák korábbi tanulói azzal fenyegetőztek, hogy ők is azt fogják tenni, mint az arrasi gyilkos. 

Decemberben még egy tizenkét éves mongol származású diáklány is késsel támadta meg és üldözte a tanárát az iskolában. Osztálytársai szerint korábban azzal dicsekedett, hogy Dominique Bernard meggyilkolását akarja utánozni. 

A legnagyobb visszhangot azonban vitathatatlanul Samuel Paty, egy középiskolai tanár meggyilkolása váltotta ki. A tanárt diákok ölték meg 2020-ban: lefejezték az iskola előtt, miután egy, a szólásszabadságról szóló órán Mohamed prófétáról készült karikatúrákat mutatott be az osztálynak. 

Borítókép: Illusztráció (Forrás: Pexels)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.