Sok izraeli katona vesztette életét egy rajtaütés során + videó

Sajtóinformációk szerint Izrael két hónapos tűzszünetet ajánlott a Hamász palesztin terrorszervezetnek, amennyiben az összes Gázában fogva tartott túszt átadják.

2024. 01. 23. 7:05
null
Hán-Júnisz, 2024. január 21. Izraeli harcjármû járõrözik a Gázai övezet déli részén fekvõ Hán-Júnisz menekülttábor közelében 2024. január 21-én. A Hamász palesztin iszlamista szervezet fegyveresei október 7-én támadást indítottak Izrael ellen, az izraeli haderõ pedig válaszul légi és szárazföldi hadmûveleteket hajt végre a Gázai övezetben. MTI/EPA/Atef Szafadi Fotó: Atef Szafadi
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hadsereg tájékoztatása szerint szárazföldi csapatok vívnak közelharcot Hán-Júnisznál a légierő támogatása mellett.  – Többtucatnyi terroristát sikerült likvidálni – tették hozzá. Az övezet déli részének legfontosabb városa, Hán-Júnisz egyúttal az IDF szárazföldi hadműveleteinek egyik központja is. Izraeli tisztségviselők korábban azt mondták, a Hamász vezetői a város alatti alagútrendszerben rejtőzködhetnek, ahol izraeli túszokat is bújtathatnak. 

 

Daniel Hagari, az IDF szóvivője kedden arról számolt be, hogy a harcokban meghalt 21 tartalékos katona, amikor terroristák rakétagránátot lőttek ki egy harckocsira és egy bontásra ítélt és aláaknázott házra az övezet déli részén.

A háború nagy árat követel, nagyon nagyot. Tartalékosaink a legnagyobb áldozatot hozták meg, hogy mi mindannyian biztonságban élhessünk

– fogalmazott a szóvivő.

Izrael katari és egyiptomi közvetítőkön keresztül ajánlotta fel az alkut a Hamásznak – számol be róla az Axios amerikai politikai hírportál vezető izraeli tisztviselőkre hivatkozva. Az esetleges megállapodás semmiképp sem jelentené a háború befejezését.

A Hamász és a vele kapcsolatban állók a feltételezések szerint még mindig több mint százharminc túszt tartanak fogva, bár az izraeli hatóságok attól tartanak, hogy több tucatnyian is meghalhattak közülük október 7-i elfogásuk óta.

Izrael világossá tette, hogy nem hajlandó elengedni mind a hatezer, izraeli börtönökben fogva tartott palesztint a túszokért cserébe.

A zsidó állam tisztviselői elmondták, hogy várják a Hamász válaszát, de hangsúlyozták, hogy óvatosan optimisták azzal kapcsolatban, hogy az elkövetkező napokban előrelépést érhetnek el.

Az izraeli vezetésre óriási társadalmi nyomás nehezedik a túszok kiszabadítására. Mint arról beszámoltunk, hétfőn a túszok családtagjai az izraeli parlament üléstermébe is betörtek, és azonnali intézkedést követeltek hozzátartozóik szabadon bocsátása érdekében.

Az izraeli hadsereg hétfőn bejelentette, hogy kétszáz katonáját ölték meg Gázában azóta, hogy október végén megkezdődtek a szárazföldi hadműveletek – írja a The Telegraph brit napilap.

Borítókép: Izraeli harcjármű járőrözik a Gázai övezet déli részén fekvő Hán-Júnisz menekülttábor közelében 2024. január 21-én (Fotó: MTI/EPA/Atef Szafadi)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.