Kiderült, mit keresett Nigerben a rejtélyes magyar gép

Magyarország továbbra is helyben szeretné megoldani a migrációhoz vezető problémákat, így kész diplomáciai konzultációkat folytatni a migráció, valamint a terrorizmus által okozott veszélyek témakörében az új nigeri vezetéssel.

2024. 01. 11. 20:46
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mint arról beszámoltunk, rejtélyes magyar felségjelű repülőgép landolt ma reggel Niger fővárosában, Niamey-ben.

A gép utasai maguk adtak magyarázatot a rejtélyre.

Magyarország a saját és Európa külső biztonságáért vállalt felelőssége jegyében, az EU államai közül elsőként kezdett tárgyalásokat Nigerrel a Száhel-övezetet és hazánkat terhelő legsúlyosabb kihívásokról: az illegális migrációról és a terrorizmusról. A stabilitáshoz és biztonsághoz vezető egyetlen út tárgyalással kezdődik. Villámlátogatás Nigerben Azbej Tristan államtitkár úrral

− írta Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos.

Azbej Tristan, a Hungary Helps program vezetője is beszámolt a nigeri látogatásról.

Európa biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik. Delegációnkkal azért látogattunk Nigerbe, hogy tárgyaljunk az illegális migráció és a terrorizmus elleni erőfeszítésekről, valamint hogy tájékozódjunk a térség humanitárius helyzetéről.

A Száhel-övezet szívében elhelyezkedő nyugat-afrikai országban a nyári államcsíny után nagyon ingatag belpolitikai helyzet alakult ki. Mivel az új vezetés hatályon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt, az országnak pedig központi szerepe van a migrációs útvonalak ellenőrzésében, a Száhel-övezetben tovább növekedett a migrációs kockázat, az Európa irányába irányuló illegális migrációs nyomás.

Ez súlyos kockázatot jelent az Európai Unió, illetve ezáltal Magyarország biztonságára is. Magyarország párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal a jelenlegi nigeri kormányzat álláspontjának és gondolkodásának megértése érdekében.

Ennek része lehetett a mostani látogatás, amelyre a nigeri külügyminisztériumban került sor.

Borítókép: Illusztráció (Fotó: Flightradar24/képernyőfotó)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.