Európa biztonsága a Száhel-övezetben kezdődik!

Nigerrel szükségünk van párbeszédre, mondta a miniszteri biztos a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben.

2024. 01. 14. 19:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy olyan helyzet áll elő a közelmúltban meghozott döntések miatt, amely közvetve Magyarország, közvetlenül pedig az Európai Unió biztonságát veszélyezteti

– mondta Máthé László Eduárd, a szubszaharai térségben megvalósuló magyar összkormányzati tevékenységek külpolitikai összehangolásáért felelős miniszteri biztos a közösségi oldalára feltöltött videóüzenetben. 

A politikus a Száhel-övezetben tett látogatása első állomásáról, Nigerből jelentkezett be. 

A miniszteri biztos kiemelte: 

Ha nem értjük meg, hogy a szomszédaink szomszédai miként gondolkodnak, az egész szomszédságunk veszélybe fog kerülni, ezért muszáj egy párbeszédet kezdenünk a nigeri kormányzattal.

Máthé László Eduárd Facebook-oldalán és X-csatornáján azt írta, hogy Magyarország a saját és Európa külső biztonságáért vállalt felelőssége jegyében, az EU államai közül elsőként kezdett tárgyalásokat Nigerrel a Száhel-övezetet és hazánkat terhelő legsúlyosabb kihívásokról: az illegális migrációról és a terrorizmusról.

A stabilitáshoz és biztonsághoz vezető egyetlen út tárgyalással kezdődik

 – fogalmazott Máthé László Eduárd.

Az About Hungary angol nyelvű portálon olvasható csütörtöki bejegyzés szerint a Száhel-övezetben a migrációs kockázat, az Európa irányába irányuló illegális migrációs nyomás az elmúlt időszakban tovább növekedett.

Ez súlyos kockázatot jelent az Európai Unió, illetve ezáltal Magyarország biztonságára is. Mivel Nigernek központi szerepe van a migrációs útvonalak ellenőrzésében, ezért Magyarország párbeszédet kezdeményezett az illetékes nigeri hatóságokkal annak érdekében, hogy megértsük a jelenlegi nigeri kormányzat álláspontját és gondolkodását. 

A nigeri vezetéssel fenntartott kapcsolataiban Magyarország a nyugati szövetségesi rendszerben kialakult gyakorlat alapján jár el. A térségben növekvő kockázatként jelent meg az utóbbi időben a terrorizmus veszélye, ami a helyi lakosság életkörülményeinek romlását okozza. Magyarország célja, hogy megértse, miként tud a helyben segítés elve alapján ebben a kérdésben együttműködni az érintett partnerekkel. Magyarország mindezek fényében kész diplomáciai konzultációkat folytatni Niger politikai vezetőivel a fent említett kérdésekben.  

Borítókép: Ibroh Amadou Bacharou ezredes, a katonai junta tagja köszönti a francia katonai jelenlét elleni tüntetőket a nigeri fővárosban, Niameyben 2023. szeptember 16-án (Fotó: MTI/EPA/Issifou Djibo)

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.