Még több pénzt kér az ukrajnai háborúra Olaf Scholz

Miközben Németországban tüntetnek a gazdák az állam igazságtalan bánásmódja miatt, a német kancellár még több pénzért kalapozik – Ukrajna számára.

Forrás: MTI2024. 01. 31. 21:28
SCHOLZ, Olaf
Berlin, 2024. január 22. Olaf Scholz német kancellár áfonyás palacsintát eszik a 88. alkalommal rendezett Nemzetközi Zöld Hét (IGW) elnevezésû mezõgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítás és vásáron Berlinben 2024. január 22- én. Az idén január 28-ig tartó expón 61 ország mintegy 1400 kiállítója vesz részt. MTI/EPA/Clemens Bilan Fotó: Clemens Bilan
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Olaf Scholz német kancellár szerdán kijelentette: mindent megtesz annak érdekében, hogy az európai szövetségesek közösen olyan „hatalmas mértékű” támogatást nyújtsanak Ukrajna számára, amely befolyással van Vlagyimir Putyin orosz elnök döntéseire. 

Mindent megteszünk annak érdekében, hogy a közös európai hozzájárulás olyan hatalmas mértékű legyen, hogy arra Ukrajna építeni tudjon, Putyin pedig ne számolhasson annak csökkenésével − közölte a német kancellár a német parlament alsóházában mondott beszédében az Ukrajna katonai támogatása ügyében összehívott EU-csúcs előtt.

Scholz az elmúlt hetekben az Ukrajnának szánt támogatás növelésére szólította fel az uniós államokat.

Egy, a Financial Times című brit lap által szerdán közzétett véleménycikkben a német kancellár négy másik uniós vezetővel együtt beismerte, hogy a szövetség március végéig nem tesz eleget az egymillió tüzérségi lőszer Ukrajnába szállítására vonatkozó ígéretének.

Az ígéretünket azonban nem szeghetjük meg

− írta a német kancellár Mette Frederiksen dán miniszterelnökkel, Petr Fiala cseh kormányfővel, Kaja Kallas észt miniszterelnökkel és Mark Rutte leköszönő holland miniszterelnökkel együtt.

Mivel a most leadott megrendeléseket csak jövőre teljesítik a lőszergyártók, a vezetők arra hívták fel a figyelmet, hogy megoldást kell találni a tüzérségi lövedékek szállításának felgyorsítására a meglévő készletekből vagy közös beszerzés révén.

 

Minden államnak meg kell tennie minden tőle telhetőt Ukrajna támogatásáért

− írták, hozzátéve, hogy a lőszerutánpótlás az ukrán katonák számára élet-halál kérdése.

Borítókép: Olaf Scholz német kancellár áfonyás palacsintát eszik a 88. alkalommal rendezett Nemzetközi Zöld Hét (IGW) elnevezésű mezőgazdasági, élelmiszeripari és kertészeti kiállítás és vásáron Berlinben 2024. január 22- én (Fotó: MTI/EPA/Clemens Bilan)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.