Megszólalt a két szabadon engedett lengyel ellenzéki politikus + videó

A börtönből kiszabadult Mariusz Kaminski és Maciej Wąsik parlamenti képviselők a Telewizja wPolsce adásában megerősítették, kitöltik parlamenti mandátumukat és megköszönték a támogatóik segítségét.

Forrás: wPolityce2024. 01. 25. 19:16
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Andrzej Duda elnök által kegyelemben részesített politikusok 23-án, kedden éjszaka hagyták el a börtönt, ahol éhségsztrájkot folytattak. Kaminski és Wąsik hangsúlyozták, hogy kitöltik parlamenti mandátumukat, írja a wPolityce.

Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik velünk voltak. Köszönjük az újságíróknak, és mindazoknak, akik január 11-én Varsó utcáin tüntettek, és azoknak, akik eljöttek a börtönökhöz. Azoknak, akik minden nap velünk voltak este 6 órától, még a plexiüvegen keresztül is láttam egy kicsit. Köszönöm mindenkinek, aki reményt adott nekünk

– hangsúlyozta Maciej Wasik, a Jog és Igazságosság (PiS) jobboldali párt parlamenti képviselője.
 

Rendkívüli volt. Minden nap este 6-kor kinyitottam az ablakot a rácsok között, és hallottam a minket támogató emberek hangját. Ezek hétköznapi emberek volta, nem aktivisták. Ez nagy erkölcsi támogatást jelentett számunkra. Erősnek éreztük magunkat. Nagyon köszönjük a szép szavakat, amelyeket hozzánk címeztek, felemelő volt. 

– mondta Mariusz Kaminski.

Ellenállásnak kell lennie

Kiemelték hogy amikor megtudták, hogy milyen sokan vettek részt a tüntetéseken, az reményt adott nekik, hogy a Lengyelországban zajló törvénytelenséggel szemben ellenállás lesz.

Ennek az ellenállásnak meg kell történnie, harcolni fogunk. Ezek kegyetlen emberek, akik hivalkodóan megszegik a törvényt a külföldi támogatással. Úgy tűnik számukra, hogy ez elég ahhoz, hogy megsemmisítsék az ellenzéket. Ez a céljuk

– mutatott rá Kaminski.

 

Így vették őrizetbe a jobboldali politikusokat

– A Grazyna Ignaczak-Bandych miniszterrel folytatott beszélgetésünk egy pontján megérkezett a Védelmi Szolgálat (SOP ) helyettes vezetője azzal az információval, hogy parancsot kaptak, hogy segítséget kell nyújtaniuk a rendőrségnek. Mondtam, hogy egyeztessen az elnökkel, mert mi az ő vendégei vagyunk.

Pillanatokkal később egy tucatnyi rendőr azonnal belépett, és erőszakkal kirángatott minket az államfői titkárságon keresztül, az elnöki irodával közvetlenül szomszédos helyiségből. Meggyőződésem, hogy kormányzati szintű döntés volt, valószínűleg Kierwnski úr döntése, hogy ilyen erődemonstrációt folytassanak az elnökkel szemben, akit a jelenlegi rezsim gyűlöl, az ellenzékkel szemben, ez egy tudatos erődemonstráció volt.

– magyarázta a történteket Mariusz Kaminski.

Borítókép: Mariusz Kaminski volt lengyel belügyminiszter autóval távozik a radomi börtönből, miután Andrzej Duda lengyel elnök másodszor is kegyelemben részesítette őt és Maciej Wasik volt belügyminiszter-helyettest (Fotó: MTI/EPA/PAP/Piotr Polak)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.