„Mintha Erdély Magyarország része lenne” – Novák Katalint támadja a román sajtó

Nehezen viselik Romániában, hogy az államfő és Orbán Viktor is szolidaritást vállal a magyarokkal.

NOVÁK Katalin; KATÓ Béla; DÉNES Elõd; BUCSI Zsolt Tamás
Sepsiszentgyörgy, 2023. május 28. Novák Katalin köztársasági elnök, Kató Béla református püspök (középen, b-j), Dénes Elõd (b) és Bucsi Zsolt Tamás (j) lelkész, valamint a református vártemplom konfirmandusainak társaságában Sepsiszentgyörgyön 2023. május 28. MTI/Veres Nándor Fotó: Veres Nándor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Novák Katalin úgy viselkedik Romániában, mintha Erdély Magyarország része lenne – mondta az Evenimentul Zilei portálnak a Gazeta de Cluj című kolozsvári lap főszerkesztője, Liviu Man. A magyar köztársasági elnök a családjával együtt Erdélyben járt január első napjaiban. Ellátogatott a székelyföldi Vargyas-szoroshoz, s megnézte a Brassói Corona és a Csíkszeredai Sportklub jégkorongmérkőzését. Ennek kapcsán kérdezték a kolozsvári újságírót, aki szerint ezek a vizitek azt hivatottak igazolni, hogy a magyar anyaország szolidaritást vállal a romániai magyarokkal.

Man nehezményezte azt is, hogy Novák Katalin akkor jön, amikor akar, s nem tart be semmilyen diplomáciai protokollt, mivel magánlátogatásra hivatkozik. A főszerkesztő ezzel kapcsolatban hiányolta a román kormány és a civil társadalom fellépését. 

A lap megszólaltatott egy nyugalmazott hírszerző ezredest is. Tudor Pacuraru azt mondta: nem a látogatásokkal van a gond, hanem azzal, hogy a magyar államfő és a miniszterelnök mindegyik útját provokatív, nacionalista-soviniszta, sőt revansista gesztusok kifejezésére használják. 

Tavaly áprilisban füttyszóval és nacionalista skandálásokkal fogadta mintegy ötven román tiltakozó Novák Katalin köztársasági elnököt Nagykárolyban. Az államfő akkor Kölcsey Ferenc szobrának avatóünnepségére érkezett a többségében magyarlakta partiumi városba. A tüntetők plakátokat tartottak a magasba „Ez itt Románia, ez a mi országunk!”, „Van, ami örök: Erdély román föld!” feliratokkal. Amikor Novák Katalin a nagykárolyi polgármesteri hivatalhoz érkezett, a demonstrálók „Románia, Románia!” és „Éljen és virágozzon Moldva, Erdély és Havasalföld!” skandálásokkal igyekeztek megzavarni az eseményt.

 

Borítókép: Novák Katalin köztársasági elnök Kató Béla református püspök (középen), Dénes Előd (b) és Bucsi Zsolt Tamás (j) lelkész, valamint a református vártemplom konfirmandusainak társaságában Sepsiszentgyörgyön 2023. május 28-án (Fotó: MTI/Veres Nándor)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.