Niger instabilitása migránsáradatot indíthat el Európa felé

Óriási baj lehet ebből.

Forrás: Origo2024. 01. 07. 10:33
A crowd of migrants gather in Assamaka, Niger
A crowd of migrants gather in Assamaka, Niger, on March 29, 2023. Every week, hundreds of migrants sent back from Algeria are stranded in Assamaka, the first village on the Niger border. They are now more than 4,500 wandering in this tiny patch of land swept by the winds. Malians, Guineans, Ivorians, Syrians, Bangladeshis discover a new purgatory after walking 15 km in the desert. (Photo by STANISLAS POYET / AFP) Fotó: AFP Forrás: AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Niger, a Száhel-övezet szívében elhelyezkedő nyugat-afrikai ország, ahol tavaly puccs rázta meg a politikai stabilitást, most újabb veszélyforrás miatt kerül a figyelem középpontjába. A Tiani tábornok vezette új kormány meglepő lépéssel állt elő, amikor hatályon kívül helyezte a migránscsempészet elleni törvényt. Ez az intézkedés a szakértők szerint egy hatalmas migrációs hullámot indíthat el, ami Európa számára súlyos következményekkel járhat. Az események kapcsán Brüsszel tanácstalan, de az Egyesült Államok és Németország már segítségnyújtásra készül – írta az Origo

A helyzetet tovább súlyosbítja, hogy a szociális, gazdasági és társadalmi környezet Nigerben folyamatosan romlik.

Az új vezetés novemberben döntést hozott a migráció szempontjából kulcsfontosságú törvény feloldásáról, amely súlyos büntetéseket rótt ki a migrációs céllal történő illegális határátlépésért. Ez felveti annak lehetőségét, hogy egy szubszaharai Afrikából érkező, Európába tartó migrációs hullám indulhat el, amely az 2015-ös eseményeknél is nagyobb lehet. A döntés súlyosságát jelzi:

Niger felrúgta az Európai Unióval kötött biztonsági együttműködést, amelyet a migráció elleni küzdelemre szántak.

Niger puccs
Fotó: AFP

Az események hatására a térségben növekedhet az illegális migráció, különösen Líbia és Tunézia felé. Ezek a térségek a migránsok számára tranzitországként szolgálhatnak, és a helyzet súlyosságát jelzi, hogy már most is jelentős migrációs hullám indult el Nigerből. A döntés Európában is diplomáciai feszültségeket keltett, és a Nyugattal való együttműködés kockázatát hordozza.

A nemzetközi közösség, köztük az Egyesült Államok és Németország, segítségnyújtásra készül Nigernek. Az Európai Unió által biztosított támogatás megszűnésével az ország számára nélkülözhetetlen lesz a külföldi segítség, nemcsak a migráció, hanem a gazdasági nehézségek miatt is.

A térség instabilitása pedig nemcsak Afrikát, hanem Európát is közvetlenül érinti, különös tekintettel a potenciálisan óriási migrációs hullámra.

Az események alakulását figyelemmel kísérve egyre több ország áll készen arra, hogy segítséget nyújtson Nigernek a válság leküzdésében, de a kihívások és veszélyek továbbra is fenyegetik az országot. A helyzet súlyossága miatt érdemes figyelemmel kísérni a fejleményeket, és a nemzetközi közösségnek összehangolt válaszra lesz szüksége a migrációs válság kezelésében.


Borítókép: Migránsok tömege gyűlik össze a nigériai Assamakában (Fotó: AFP/Stanislas Poyet)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.