Orosz–ukrán háború: itt a bizonyíték, Nyugaton kijátsszák a szankciókat

Hiába a büntetőintézkedések, úgy látszik, az üzletnek mennie kell.

2024. 01. 24. 6:59
null
THE HAGUE - Exterior of Eurojust after a press conference on the international center that is being set up to prosecute the Russian aggression against Ukraine, the ICPA. The center of the European Union will collect evidence of Russian crimes against Ukraine and prepare charges. ANP KOEN VAN WEEL netherlands out - belgium out (Photo by Koen van Weel / ANP MAG / ANP via AFP) Fotó: Koen van Weel / ANP MAG / ANP/ AFP
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bort iszik, vizet prédikál, tartja a mondás, amely, úgy látszik, Nyugaton is érvényes az Oroszország elleni szankciókkal kapcsolatban. A FIOD, azaz a holland Adóügyi Információs és Nyomozói Szolgálat közölte, hogy letartóztatott három személyt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy megkerülték az ukrajnai háborúval kapcsolatos, Moszkva elleni büntetőintézkedéseket – írja a Szabad Európa Rádió.

A hatóság letartóztatott egy 56 éves diemeni és egy 57 éves hágai férfit, valamint egy 54 éves hágai nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy egy nemzetközi csempészhálózat részeként megkerülték és megsértették az Oroszország elleni szankciókat. 

A Reuters brit hírügynökség beszámolója szerint a gyanúsítottakat katonai célokra felhasználható technológiai és laboratóriumi berendezések illegális exportjának gyanúja miatt vették őrizetbe. 

Mint írják, a hatóságok feltártak egy nemzetközi hálózatot, amelynek középpontjában egy Hollandiában bejegyzett kereskedelmi vállalat áll. A cég Európában vásárolt berendezéseket, és más kelet-európai országokon keresztül Oroszországba szállította azokat – közölték a nyomozók.

 

A holland hatóságok azt mondták, hogy a művelet egy nemzetközi akció része, amelynek során kutatásokat és vizsgálatokat végeznek Németországban, Lettországban, Litvániában és Kanadában is.

Az Európai Unió Büntető Igazságügyi Együttműködési Ügynöksége, azaz az Eurojust is ír a honlapján a hollandiai esetről. Megerősítik: az Eurojust és az Europol támogatta a holland, a német, a lett, a litván és a kanadai hatóságok összehangolt fellépését az Oroszországgal szembeni exportszankciók állítólagos megsértése ellen. 

Kiemelik: egy közös akcióban három gyanúsítottat tartóztattak le, és 14 helyen házkutatást tartottak katonai célokra felhasználható technológiai és laboratóriumi berendezések illegális exportjával kapcsolatos nyomozások miatt.

A gyanúsítottak közül ketten a fő kereskedelmi cég adminisztrátorai voltak. A harmadik gyanúsított egy külső vállalkozó alkalmazottja, aki a gyanú szerint tudott a kiviteli tilalom megsértéséről. A szóban forgó kereskedelmi társaságot jelenleg egy oroszországi ügyintéző irányítja, aki egyben az egyedüli részvényes is – olvasható az Eurojust honlapján.

 

Borítókép: Az Eurojust székháza (Fotó: ANP/AFP/Koen van Weel)

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.