Az ötödik ciklusára választották meg Bangladesben a miniszterelnököt

A Sejk Haszina Vazed vezette Áojámi Liga behozhatatlan előnyre tett szert.

Forrás: MTI2024. 01. 08. 6:39
HASZINA VAZED
Dakka, 2016. július 4. Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfõ virágot helyez el a dakkai Holey Artisan Bakery étteremben három nappal korábban elkövetett merénylet áldozatai emlékére tartott gyászszertartáson egy dakkai szabadtéri sportlétesítményben 2016. július 4-én. A bangladesi fõvárosban július 1-jén este egy fegyveres csoport rátört a diplomatanegyedben mûködõ, külföldiek által kedvelt étteremre, tûzpárbajt vívott a biztonsági erõk tagjaival, majd túszul ejtett több tucat embert. A merénylõk huszonhárom túszt meggyilkoltak. (MTI/EPA) Fotó: -------------------
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Bangladesben a Sejk Haszina Vazed miniszterelnök vezette szekuláris Áojámi Liga kormánypárt aratott győzelmet az első részeredmények szerint a vasárnapi parlamenti választáson – közölte a dél-ázsiai ország választási bizottsága. Az Áojámi Liga a parlamenti helyek több mint ötven százalékát szerezhette meg.

Vasárnap a nemzetközi sajtóban már arról írtak, a kormánypárt behozhatatlan előnyre tett szert.

Az Áojámi Liga győzelmét és ezzel Haszina Vazed ötödik hivatali idejét szinte eleve borítékolta, hogy a Bangladesi Nacionalista Párt (BNP) és jobboldali szövetségesei bojkottálják a választást, attól tartva, hogy a szavazást manipulálják. Az ellenzék Sejk Haszina Vazed miniszterelnök lemondását és egy párton kívüli ügyvivő kormányzat felállítását követelte a választások hitelességének biztosítása érdekében.

A BNP ügyvivő elnöke, a pártot londoni száműzetésből vezető Tarik Rahmán az AFP francia hírügynökségnek színlelt választásról beszélt.

A választásokat fokozott biztonsági intézkedések mellett tartották. A hatóságok több mint nyolcszázezer biztonsági alkalmazottat vetettek be a rend fenntartására, miután pénteken négy halálos áldozata volt egy személyvonat felgyújtásának Dakkában, szombaton pedig több mint egy tucat szavazóhelyiségben keletkezett tűz. Az utóbbi hónapokban a hatóságok masszívan felléptek az ellenzéki erőkkel szemben. A BNP állítása szerint a teljes pártvezetést, illetve további 25 ezer politikust vettek őrizetbe Bangladesben. A kormány ugyanakkor 11 ezer őrizetbe vételről számolt be a miniszterelnök elleni tömegtüntetések nyomán.

 

Borítókép: Sejk Haszina Vazed bangladesi kormányfő (Fotó: MTI/EPA)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.