Ötven év után újra missziót indított az USA a Holdra

A Peregrine lehet az első amerikai holdjáró, amely az Apolló 1972-es leszállása óta először ér földet a Holdon.

2024. 01. 08. 11:29
null
Cape Canaveral, 2024. január 8. Felbocsátják az Astrobotic amerikai vállalat Peregrine holdraszálló egységét a világûrbe juttató Vulcan Centaurt, a United Launch Alliance amerikai vállalat nagy teherbírású hordozórakétáját a floridai Cape Canaveral Kennedy Ûrközpontjában 2024. január 8-án. A Boeing és a Lockheed Martin közös vállalkozásaként létrehozott ULE vadonatúj Vulcan ûrrakétájának küldetése, hogy az 1972-es Apollo-misszió óta elõször ismét amerikai robotot juttasson el égi kísérõnkre. A Peregrine (Vándorsólyom) a tervek szerint február 23-án landol a Hold felszínén minta- és adatgyûjtés céljából. MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich Fotó: Cristobal Herrera Ulashkevich
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Boeing és a Lockheed Martin által épített United Launch Alliance (ULA) új rakétája, a Vulcan hajnali 2:18-kor (magyar idő szerint 8:18-kor) emelkedett fel a floridai Cape Canaveral űrállomásról. A hordozórakéta magával vitte az Astrobotic Technology holdi leszállóegységét, a Peregrine-t. 

A pittsburgi székhelyű űrkutatási vállalat célja, hogy az első magánvállalkozásként landoljon a Holdon. 

Minden a helyén van, minden tökéletesnek tűnik

 – mondta Eric Monda, a ULA misszió egyik tisztviselője a vállalat indításvezérlő terméből, miután a Vulcan először felemelkedett.

 

Mit tudunk a küldetésről?

Mintegy harminc perccel a felszállás után a ULA a közösségi médiában közölte, hogy az űregység Föld körüli pályára lépett.

Nem sokkal később a rakéta hajtóművei ismét begyulladtak, hogy a kezdeti parkolási pályáról transzlunáris injekciós pályára emelkedjen a Holdra tartó Peregrine leszállóegység számára 0ľ tweetelte a ULA.

A Peregrine holdi leszállóegység várhatóan február 23-án ér földet, és a tervezett küldetése előtt adatokat gyűjt a Hold felszínéről. Ha minden a tervek szerint alakul, a Peregrine lenne az első amerikai puha leszállás a Holdon az Apollo 1972-es landolása óta.

 

Borítókép: Felbocsátják az Astrobotic amerikai vállalat Peregrine holdraszálló egységét a világûrbe juttató Vulcan Centaurt, a United Launch Alliance amerikai vállalat nagy teherbírású hordozórakétáját a floridai Cape Canaveral Kennedy Ûrközpontjában 2024. január 8-án (Fotó: MTI/EPA/Cristobal Herrera Ulashkevich)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.