Szexualizált Jézus-plakát miatt háborognak a spanyolok

Egy sevillai festő olyan plakátot készített az idei nagyhétre, ami a spanyolok nagy része szerint torz képet fest Jézus Krisztusról.

2024. 01. 29. 20:31
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szexualizálták Jézus Krisztust egy idei húsvéti plakáton a spanyolországi Sevillában. A képet Salustiano Garcia sevillai festő tervezte és a hétvégén mutatták be a közönségnek egy helyi rendezvényen. A fogadtatás azonban a művész várakozásaihoz képest épp ellentétesen alakult.

Véleményem szerint ez a plakát minden mást képvisel, csak nem a nagyhetet, még kevésbé Sevillát

– írta dühösen a Vox helyi kommunikációs igazgatója, Eusebio Pérez az X-en miután meglátta a koronát viselő Krisztus képét, akit a művész gyakorlatilag meztelenül és a spanyolok többsége szerint vitatott testtartásban ábrázolt.

Pérez mellett a spanyolok is rendkívül kritikusak voltak a közösségi felületeken és többnyire elégedetlenül, csalódottságuknak hangot adva kommenteltek a festmény kapcsán. A legtöbb felhasználó szerint a plakát nem tükrözi a nagyhét hagyományát, lényegét, és teljesen eltér a katolikus értékektől. Sokan egyenesen úgy érzik, hogy a festő progresszív elemekkel szexualizálta, sőt homoszexualizálta Jézus Krisztust. A mélyen megbántott kommentelők szerint sürgős lépéseket kell tenni a hagyományos katolikus értékek visszaállításáért és véget kell vetni annak a helytelen és sajnálatos magatartásnak, amit a festő képvisel.

Salustiano Garcia a Sevillai Testvériségek dísztermében megtartott avatóünnepségen elmondta, hogy a plakáton keresztül a nagyhét ragyogó és derűs lényegét akarta megragadni, valamint Krisztus feltámadására összpontosított amellett, hogy saját elhunyt bátyjának kívánt vele emléket állítani. Hozzátette azt is, hogy Krisztus alakjában a tisztaságot, a fenséget és a szépséget akarta ábrázolni, ugyanis számára a megváltó alakja nem egyenlő a vérző, fájdalomtól szenvedő Krisztussal.

Számomra pedig ez egy istenkáromló ostobaságnak tűnik

–  írta az X-en egy felhasználó, egy másik pedig hétfőn aláírásgyűjtést is kezdeményezett annak érdekében, hogy a plakátot mielőbb eltávolítsák Sevilla utcáiról, mivel szerinte az egyáltalán nem képviseli a város hitét.

Borítókép: Illusztráció (Forrás: X/Jordi Amela)

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.